Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cadillac: ATS-V a CTS-V co nevidět, kompaktní sedan za dva roky

Michal Fokt
Diskuze (3)
Cadillac chystá na konec letošního roku a začátek příštího sportovní verze V pro modely ATS a CTS a připravuje na rok 2016 luxusní kompaktní sedan.

Luxusní značky koncernu GM Cadillac v následujících necelých pěti měsících představí hned dva sportovní modely. Bude se jednat o verze s označením V pro modely střední a vyšší střední třídy, tedy ATS-V a CTS-V. Zatímco model ATS je novinkou v portfoliu značky a varianta ATS-V tedy bude premiérová, U CTS už jde o klasiku, jen současná generace toto provedení v nabídce dosud nemá.

Premiéra Cadillacu ATS-V se plánuje na konec listopadu, kdy probíhá Los Angeles Auto Show a tento přímý konkurent BMW M3 by podle všeho měl být poháněn dvěma turby přeplňovaným motorem V6 3,6 l o výkonu 313 kW, tedy 426 koní. Auto bylo nedávno vyfoceno na Severní smyčce Nürburgringu a nešlo přehlédnout výrazné otvory v jeho přídi a křídlo na víku kufru, očekávejte tedy bodykit, odpovídající potenciálu auta. Jak by mohl vypadat, ukazuje render v úvodu tohoto článku.

Jen o necelé dva měsíce později debutuje v Detroitu sedan CTS-V. GM zatím drží informace pod pokličkou, nicméně se proslýchá, že bude mít stejný motor jako doposud, tedy osmiválec z Corvette ZR1, jenž by měl poskytovat výkon až 447 kW, tedy 608 koní.

A ještě tu máme jednu čerstvou zprávu, týkající se Cadillacu. V souladu s vývojem u konkurenčních prémiových značek, ať už těch evropských nebo japonských, se "Caddy" rozhodl sestoupit u sedanů o segment níž a postavit model nižší střední třídy, tedy pod stávajícím ATS. Ovšem pozor! Cadillac vidí svou budoucnost v zadokolkách, nechce si kazit zlepšující se image a nepůjde tedy o předokolku jako u ostatních luxusních značek!

Nepočítejte tedy s derivátem Buicku Verano na podvozku Astry nebo Cruze, ale s vozem, sdílejícím technický základ s ATS (platforma Alpha) a vybaveným výhradně přeplňovanými čtyřválcovými motory. Tento model by měl být představen v roce 2016 a prodej bude zahájen v roce 2017.

Michal Fokt
Diskuze (3)
21. 8. 2014 17:50
Re: kompakt
Mezi CLA a ATS nejak velky rozdil neni (myslim rozmerove), proto predpokladam, ze novy model bude delkou do 4.5 metru a rozvorem kolem 2.6. Pro CLA hovori fakt, ze je to mercedes. Ale jak rikas, uvidime.
Avatar - Balkan
21. 8. 2014 08:08
Re: kompakt
To co hovoris sa zaklada na pravde akurat musim upozornit ze Mercedes CLA aj napriek trapnej podstate svojej existencie(predny pohon,Acko s kufrom) sa predava velmi dobre.a cenova kategoria-nie je lacny.minimalny rozdiel od Ccka...uvidime v kazdom pripade
20. 8. 2014 17:50
kompakt
Uz ATS spada do kompaktni kategorie. Ten dalsi by musel byt nekde na urovni A3 sedan, rapid atd. a to je na cadillac trochu malo. Ale uvidime.