Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cadillac V-12 Convertible Coupe Fleetwood: Dvanáctiválcový veterán jde do dražby

David Bureš
Diskuze (0)
Cadillac byl v meziválečném období velkým pojmem pro luxus. Z té doby pochází i model, který se nyní bude dražit.

Jednou z hlavních hvězd nadcházející aukce společnosti RM Auctions v americkém městě Hershey bude Cadillac V-12 Convertible Coupe z dílny karosářské firmy Fleetwood. Automobil z roku 1931 byl postaven na základech luxusního modelu V-12.

Vůz vznikl pro účely tehdejšího ročníku autosalonu v kanadském Montrealu. V jeho útrobách pracuje šestilitrový dvanáctiválec o výkonu 112 kW jako u výchozího auta.

Zatímco motor draženého veteránu je původní, jeho karoserie byla v minulosti restaurována. Kabriolet kombinuje kaštanovou karoserii s černými nárazníky. Pneumatiky mají elegantní bílé bočnice.

Všechny vyrobené kusy modelu V-12 dostaly karoserii vyrobenou na zakázku. O karoserii draženého kousku se postarala pensylvánská karosárna Fleetwood. Ta je těsně spjata s Cadillacem a koncernem General Motors, jehož je automobilka součástí.

Firma byla založena v roce 1909, proslavila se především kvalitními interiéry s dřevěným obložením. V roce 1925 karosárnu koupil koncern GM. Společnost díky kapitálu mohla expandovat a modernizovat výrobu, GM zase jejím nákupem získal kvalitního výrobce karoserií. Na začátku třicátých let se firma přesunula z města Fleetwood do Detroitu a začala se primárně zaměřovat na vozy značky Cadillac.

Dražený Cadillac je funkční a v dobrém stavu. I díky tomu firma RM Auctions předpokládá, že se auto vydraží za částku mezi 175.000 až 225.000 dolarů, což při aktuálním kurzu odpovídá 3,3 milionu až 4,25 milionu korun.

David Bureš
Diskuze (0)