Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Caterham Seven Sprint: Novinka ve stylu šedesátých let

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britský Caterham se s lehkým předstihem rozhodl oslavit 60. narozeniny modelu Seven a to prostřednictvím limitované edice pojmenované Sprint.

Caterham v loňském roce opustil u modelové řady Seven jména, jako je Supersport, Roadsport či Superlight a přešel na číselné označení. To začal využívat již v roce 2013 u základního provedení 160 a vrcholné verze 620.

V loňském roce mezi tyto dva modely usadil verze, které nesou číselná označení 270, 360 a 420. Začátkem letošního roku se vrchol nabídky v podobě modelu 620R dočkal sourozence s označením 620S a letos v létě dorazil Seven 310.

Nyní se Caterham ke jménům tak trochu vrací a představuje limitovanou edici Seven Sprint, kterou se rozhodl oslavit šedesátiny geniálního díla Colina Chapmana. Ten svůj Lotus Seven představil v roce 1957 a ve čtyřech generacích jej pod svou značkou nabízel až do roku 1973, kdy výrobu převzal Caterham.

Novinka v podobě modelu Seven Sprint se svým stylem vrací do šedesátých let a především svým vzhledem s jednoduchou mřížkou v přídi, velkými předními blatníky a krémovými disky kol s chromovanými poklicemi odkazuje na druhou generaci Lotusu Seven z let 1961 až 1967.

Dojem, že tento Caterham skutečně vznikl v šedesátých letech, pak má umocnit nabídka šesti odstínů laku karoserie pojmenovaných Cream, Mellow Yellow, Regency Red, Camberwick Green, British Racing Green a Misty Blue. Přesně tyto barvy nabízel Lotus pro Seven v letech 1966 a 1967.

Výjimečně stylové a druhou generaci Lotus Seven připomínající je provedení interiéru s dřevěným věncem volantu, červenou palubní deskou a sedadly čalouněnými červenou kůží.

Technika ukrytá pod kapotou je naopak naprosto současná a tříválec značky Suzuki o objemu 0,66 l naladěný na 60,5 kW (81 k) odhaluje, že základem pro nový Seven Sprint je základ současné nabídky v podobě modelu Seven 160.

Caterham plánuje výrobu pouze šedesáti vozů v provedení Seven Sprint. Ty mají být svým majitelům dodávány výhradně jako kompletní vozy sestavené automobilkou podle jejich představ s cenou od 27.995 britských liber (zhruba 900.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)