Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kamui Kobayashi řádí s Caterhamem 620R na Silverstone (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Caterham letos vyměnil ve F1 jezdeckou dvojici. Navrátilec Kamui Kobayashi si zajezdil v Silverstone se sériovým modelem 620R.

Mnozí byli dosti skeptičtí, když Tony Fernandes neuspěl u soudu a znovuvzkříšenou stáj F1 Lotus přejmenoval na Caterham. Fanoušci jedné britské značky si oddechli, ale co ta druhá, která je navíc s Lotusem tak trochu propojená? Vždyť právě garážím Caterham prodal Colin Chapman v roce 1973 jako jediným licenci na legendární Lotus 7, ostatní jsou kopie a napodobeniny. Fans si zkrátka museli zvyknout na to, že jejich oblíbená značka používá v monopostech motory Renault a bojuje na chvostu pole.

Letos za ni nejedou Charles Pic, ani Giedo van der Garde, ale Japonec Kamui Kobayashi a Švéd Marcus Ericsson. Kobayashi loni ve startovním poli chyběl, vzal zavděk závody GT s vozy Ferrari týmu AF Corse. Aktuálně se vrací a je to dobře, už několikrát dokázal, že jezdit umí. Vždyť v domácí GP Japonska 2012 ještě na Sauberu dorazil do cíle třetí a zastříkal si šampaňským! Jenže teď už je zaměstnancem britské stáje a jeho úkolem je samozřejmě propagovat i sériové vozy této značky.

Ale to se to propaguje, když sedí sice v produkčním autě, ale hodně blízkém speciálu. Modrooranžový Seven 620R, se kterým se sedmadvacetiletý Kamui proháněl po Silverstone, totiž postrádal čelní sklo, místo něj měl jen karbonový kšilt, který funguje jako deflektor a odvádí vzduch nad hlavu jezdce. Jde ho koupit jako příslušenství i ke krotším verzím. Pod kapotou téhle zbraně ovšem najdeme dvoulitrový čtyřválec Duratec od Fordu s kompresorem, který zvedl výkon až na 232 kW (315 k)/7700 min-1. Na zadní kola se přenáší 296 N.m točivého momentu v maximálních 7350 otáčkách. Z nuly na 96 km/h vystřelí ostrovní dvoumístná raketa za 2,79 s a jede 249 km/h.

Kobayashi se přiznal, že miluje její rychlost a zvuk a zdůraznil skutečně sportovní chování, nezapomněl ani na pocity a emoce, které při jízdě zažíval. „Pro mě je tohle čisté auto, ostatní slouží jenom k dopravě. Jeho síla je úžasná, nemůžu věřit tomu, že se dá řídit v běžném provozu, přitom tahle věc je závoďáku nejblíže.“ Japonec má rozhodně navíc na to, aby v letošní sezóně přivezl stáji F1 první body...

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - Barrichello
18. 3. 2014 08:52
Re: Kobayashi je střelec, naštěstí byl teď na trati sám, tak
Nj, jenže za ten start v Melbourne nemohl on, ale selhání brzdového systému jeho Caterhamu. Taky žádnou penalizaci nedostal, tohle se mohlo stát komukoliv.
Avatar - flyboyeda
17. 3. 2014 14:47
Kobayashi je střelec, naštěstí byl teď na trati sám, takže n
:-)