Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Mercedes-Benz CLA za dveřmi. Kompaktní čtyřdveřové kupé se ukáže na CES 2019

David Bureš
Diskuze (3)
Další člen nové generace rodiny kompaktních Mercedesů se představí na lednové přehlídce elektrotechniky v Las Vegas.

Automobilky stále častěji prezentují své novinky nejen na tradičních autosalonech, ale i na jiných přehlídkách a akcích. V posledních letech je oblíbeným místem prezentace třeba lednová výstava elektroniky Consumer Electronics Show (CES) v americkém Las Vegas, na níž se tentokrát svojí automobilovou novinkou mimo jiné pochlubí Mercedes-Benz.

Stuttgartská automobilka na přehlídce konané mezi 8. a 11. lednem 2019 bude vystavovat druhou generaci svého kompaktního modelu CLA. Ten bude dalším zástupcem nové generace rodiny kompaktních Mercedesů s inovovanou platformou MFA s pohonem předních kol, po nové třídě A (dostupné zatím jako hatchback a sedan) a třídě B (MPV).

Po jejich vzoru převezme nejen základ vnějšího designu, ale také řešení interiéru s dvěma digitálním obrazovkami a moderním multimediálním systémem MBUX. Ten je od představení postupně vylepšován o nové funkce, které to však budou v CLA, zatím Mercedes konkrétně nezmiňuje. Jistotou je však zachování rozšířené reality pro navigaci nebo pokročilé hlasové ovládání.

Stejné se sourozenci budou i motory, těšit se tak můžeme na benzinovou třináctistovku a dvoulitr, turbodiesely zastoupí patnáctistovka a dvoulitr. Později se dočkáme také verze od AMG.

Nové CLA kupé automobilka označuje za nejvíce emotivní automobil ve své třídě. Přestože se nabídka kompaktních Mercedesů rozšířila v aktuální generaci o sedan (A limuzína), CLA si zachová koncepci dvou párů dveří, půjde tedy nadále o čtyřdveřové kupé. Zda se podaří vyřešit omezený prostor na zadních sedadlech, teprve uvidíme, tvarové řešení zadní partie se každopádně inspirovalo u většího CLS.

Mercedes-Benz CLA kupé druhé generace (s interním označením C118) každopádně není jedinou novinkou, kterou trojcípá hvězda pro CES 2019 chystá. Na přehlídce oslaví americkou premiéru elektrické SUV EQC, které bude prezentovat novou éru elektrické mobility. Další americká premiéra Vision Urbanetic pak prezentuje nový koncept mobility. Jedná se o autonomní vozidlo, na jehož elektřinou poháněné šasi lze umístit různé karoserie, pro transport osob i nákladu.

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - iudex
18. 12. 2018 09:13
Re: CLA x A sedan
Jj, tie rozdiely budú zrejme malé. Plynulejšie klesajúca strecha, bezrámové okná, menej miesta vzadu a vyššia cena. ;-)
Avatar - mrha
17. 12. 2018 23:52
Re: CLA x A sedan
Jednoduše, CLA je kupé = bezramova okna. Je to méně prakticky ale hezčí A sedan ;-)
17. 12. 2018 18:26
CLA x A sedan
Nějak si neumím představit, jak se bude odlišovat od A sedan, jak na trhu najde Mercedes místo pro 2 takové modely. Ale proč ne, alespon bude z čeho vybírat :-)