Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet Camaro: další detroitský svalovec

Libor Zezulka
Diskuze (83)
Nejen Dodge se vyzbrojil do Detroitu klasickým americkým muscle car. Svalnatý sporťák vystavuje na svém stánku také Chevrolet.

Dodge nezůstal v Detroitu jedinou automobilkou, která zavzpomínala na stará dobrá automobilová léta a oživila zatím alespoň ve formě konceptu myšlenku tradičních amerických muscle car. Zatímco na stánku Dodge bude okouzlovat návštěvníky model Challenger, Chevrolet oživil sporťák Camaro. Camaro Concept ovšem nemá nic společného s posledními modely z konce minulého století ani výročním kouskem z roku 2002, ale inspiruje se prvními vozy z let 1966 – 1969.

Tak jako první camara charakterizuje i novou studii dravá přední část s dvojicí kulatých světlometů, vysoko položená dlouhá přední kapota a rozšířené boky, koncept navíc přidává extrémně širokou a vysokou zadní část. Použití moderních postupů umožnilo vyniknout klasickým tvarům, jež evokují vzpomínky na nejslavnější léta vozu, ale zároveň zvýraznilo nové rysy, které odpovídají trendům začátku 21. století. Naopak interiér působí i přes přítomnost moderních materiálů navýsost tradičně.

Camaro Concept není žádný drobeček. Na délku měří 4730 mm, na šířku dokonce 2022 mm, výška činí 1344 mm a rozvor slušných 2806 mm. U sporťáku se sluší připomenout rozhod kol. Ten přední měří 1620 mm, zadní má 1607 mm. Srdcem vozu je šestilitrový osmiválec poskytující výkon 294 kW (400 koní), který skrze šestistupňovou manuální převodovku roztáčí kola zadní nápravy. Ta je mimochodem víceprvková. Bude se retro sporťák vyrábět? Těžko říci. Chevrolet zatím mlčí, zřejmě zkoumá reakce veřejnosti.

Libor Zezulka
Diskuze (83)