Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Unikátní Chevrolet Corvette je na prodej. Má 9,4litrový V8 a střechu ve stylu kombi

Lukáš Volšický
Diskuze (2)

Na americkém aukčním serveru se objevila stylová Corvette přestavěná na elegantní shooting brake. Doslova obrovskou zajímavostí je i brutální výkonný osmiválec pod kapotou, který nepochybně žere i trávu u cesty.

Chevrolet Corvette se v poválečné éře stal prvním masově vyráběným americkým sportovním vozem. Nepřetržitě se vyrábí už od roku 1953 a během osmi generací opouští výrobní linku s tradičními karoseriemi kupé a roadster. Co když však chcete něco praktičtějšího? Dnes už máte smůlu, ale v minulosti jste mohli svou Corvette přestavět na stylový shooting brake.

A jeden z vzácných kombíků je právě teď na prodej. Zakládá na legendární třetí generaci C3 s ikonickým designem inspirovaným lahví od Coca-Coly. V šedesátých letech se začali objevovat nadšenci se zájmem o praktičtější sporťáky a se zvláštní myšlenkou k vytvoření Corvette Sportswagon přišel bubeník z rock'n'rollové kapely. Rád si užíval svou Corvette, ale potřeboval větší kufr, kde by mohl převážet své bicí.

O přestavbu Corvette na shooting brake se v minulých desetiletích pokusilo vícero specializovaných firem. V dnešních dnech se na americkém aukčním serveru Bring a Trailer objevila jedna z údajně nejlepších přestaveb vůbec. Vychází z originálního roadsteru z roku 1968 a původní látkovou skládací střechu nahradila demontovatelná nástavba od výrobce Eckler. Doplňují ji širší zadní blatníky a vyšší kapota, pod níž se muselo vejít opravdové monstrum.

Video se připravuje ...

Srdcem unikátního „Chevy“ je obrovský 9,4litrový vidlicový osmiválec General Motors ZZ572/720R o 727 koních a 921 newtonmetrech! Je spojen s pětistupňovým manuálem Richmond Gear, masivní spojkou Powergrip HD od Ram Clutches a samosvorným diferenciálem Positraction. Brutální stádo koní pod kapotou pak krotí výkonné kotoučové brzdy na všech kolech.

Americký prodejce ze státu New York uvádí, že speciální Corvette má najeto 85 tisíc mil, což je přibližně 136 tisíc kilometrů. K vozu slibuje dobové materiály i dokumentaci z přestavby motoru před deseti lety. Vzácná Corvette Sportwagon se prodává bez rezervy a výsledek dražby bude k vidění na aukčním serveru Bring a Trailer už brzy. Aukce totiž končí už o tomto víkendu.

Lukáš Volšický
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Mokrous
22. 10. 2023 12:39
Re: Už zase?
Ekologie je důležitá.
Takže recyklujeme, recyklujeme a recyklujeme.