Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínské Geely znovu na nákupech. Koho majitel Volva koupil tentokrát?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Čínský výrobce automobilů Zhejiang Geely Holding Group se dohodl na převzetí téměř poloviny akcií malajsijské automobilky Proton.

Majitel Protonu, malajsijský konglomerát DRB-Hicom, prodá automobilce Geely 49 procent akcií automobilky. Spolu s tím Číňané získají také kontrolní podíl v britském malovýrobci sporťáků Lotus, který dosud vlastní právě Proton. Kvůli nadcházející transakci už dosavadní majitel Protonu, společnost DRB-Hicom, místní burze sdělil, že oznámí významnou zprávu, a požádal ji o pozastavení obchodů s jeho akciemi.

Proton má finanční a odbytové problémy a už delší dobu hledal zahraničního partnera. Geely je od roku 2010 majitelem švédské automobilky Volvo. Patří mu též výrobce slavných londýnských taxíků, firma The London Taxi Company.

Geely jednala s majitelem Protonu už nejméně od února. Mezi možné zájemce o Proton, který je vlastníkem britského výrobce sportovních vozů Lotus, patřily také francouzské automobilky PSA a Renault či japonská Suzuki Motor

Proton, který v roce 1983 založil tehdejší premiér Malajsie Mahathir Mohamad, dostal před více než rokem finanční pomoc od vlády pod podmínkou, že vypracuje plán restrukturalizace a bude hledat zahraničního partnera pro výzkum a vývoj. Proton má v Malajsii dvě továrny s roční kapacitou asi 400.000 vozů, nyní ale vyrábí hluboko pod touto úrovní. Protonu by investice Geely pomohla posílit vývoz a oživit aktivity na zahraničních trzích, kde v minulých letech ztrácel.

Geely doufá, že spolupráce s Protonem by jí pomohla vstoupit na trhy automobilů s pravostranným řízením, uvedly zdroje seznámené s dohodou. Mezi ně patří vedle Malajsie a Británie také například Indie nebo Austrálie. Proton zase bude moci využít techniku od Číňanů. Na čínském trhu loni Geely díky novým modelům zvýšila odbyt vozů o 50 procent na zhruba 766.000 automobilů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Avatar - 3_diamanty
24. 5. 2017 15:56
Re: zeby teda
a to bol novy espirit defakto uz skoro hotovy ci nie? .. velka skoda :-( lebo uz uz to vyzeralo ze pojde do vyroby ... ale kdesi uz tu bol clanok ze lotus vyvija SUV tak som zvedavy.. lebo SUVecko by ho mohlo nakopnut k daleko lepsim vysledkom :yes:
Avatar - Barrichello
24. 5. 2017 15:34
Re: zeby teda
Proton představil nový jediný modl u Lotusu - Evoru. Jinak jede původní Elise/Exige, plány na nový Espirt byly dány k ledu, ačkoliv prototyp existoval.

Před Protonem to měl krátce Artiolli (Bugatti) a před ním GM od roku 1986 do roku 1993.
Avatar - 3_diamanty
24. 5. 2017 15:03
zeby teda
konecne uz aj znacke lotus svitalo na lepsie casy... ? lebo malajsky proton ju ozaj moc nepozdvihol... defakto znacku lotus len drzi nad vodou stale s tymi istymi xy rocnymi modelmi .--- geely ale ma na to aby z lotusu spravilo serioznu a podstatne rozsirenejsiu automobilku ( nieco po vzore znacky mini ked presla pod bmw - hned mala viac modelov ) .. a ak sa nemylim tak aj nejake to SUV uz lotus planuje.. a v tomto by geely lotusu uz vedelo hodne pomoct... lebo raz darmo.. znacka sportiakov dnes uz bez SUVecka proste neprezije...