Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën Spacetourer, Peugeot Traveller a Toyota Proace: Trio nových dodávek (+videa)

David Bureš
Diskuze (24)
Nové osobní dodávky jejich výrobci označují jako MPV. Do prodeje vstoupí v příštím roce.

Francouzský koncern PSA Peugeot-Citroën nespolupracuje s japonskou Toyotou jen v oblasti minivozů, které vyrábí v Kolíně, ale také v oblasti užitkových vozidel. Nejnovějším výsledkem této japonsko-francouzské spolupráce je trio Peugeot Traveller, Citroën Spacetourer a Toyota Proace.

Technika a použité motory trojice velkoprostorových automobilů jsou shodné, design každého z nich se však liší podle dané značky. Traveller dostal „vykousnuté“ světlomety známé z jiných Peugeotů, řešení jeho přídě avizoval letošní koncept Foodtruck. Přední partie Proace se zase podobají Avensisu, zatímco Spacetourer se chlubí maskou chladiče se zakomponovaným znakem Citroënu.

Trojka modelů bude dostupná jak soukromým zákazníkům, kterým mohou sloužit jako rodinné velkoprostorové vozy s obří kabinou, nebo firmám, které je mohou použít jako taxi.

Detaily o novinkách zatím výrobci nesdělili, Toyota však tvrdí, že použitá platforma je nová. Traveller má nahradit dnešní osobní dodávku Expert Teepee, zatímco Spacetourer aktuální Jumpy Multispace. Jen Proace si tak udrží dnešní jméno.

Na vývoji se podílelo jak PSA, tak Toyota, oba partneři se podělili také o investované prostředky do zahájení produkce. O výrobu se postará závod Sevelnord koncernu PSA na severu Francie.

Traveller, Spacetourer a nové Proace se začnou prodávat v polovině příštího roku. Poprvé je uvidíme na ženevském autosalonu v březnu 2016.

Spolupráce Toyoty a PSA v oblasti užitkových vozidel byla oznámena v roce 2012. Prvním výsledkem společného projektu se stala aktuální Toyota Proace, která je sourozencem Citroënu Jumpy a Peugeotu Expert. Proace tehdy nahradila Fiat Scudo, italská automobilka totiž ze společného projektu s PSA po letech vycouvala. Společný užitkový projekt Toyoty a PSA potrvá minimálně do roku 2020.

David Bureš
Diskuze (24)
Re: Dolu vodou...
Nestraš... Okná mala aj Enterprise v Star Treku...
2. 12. 2015 15:29
Re: design
on je problém, že ta auta vypadají na fotkách poněkud malá, v reálu ta záď bude daleko větší... snad :-)
Avatar - Blue Sun
2. 12. 2015 07:00
Re: Dolu vodou...
Hele, celoplechové auto už není novinka, na to jsem koukal někdy před deseti lety. Místo oken displeje, abys "viděl" ven. Nemůžou to pustit naráz, tak bude ten přechod postupný.
Avatar - Deutsch
2. 12. 2015 01:16
Re: Pěkné firemní auto
>:D :no:
1. 12. 2015 22:43
Re: design
Ten zadek z Berlinga mě napadl hned. No zatím se mi to z těchto renderů nelíbí a odcházející generace vypadá líp. Na živo to bude třeba jiné. Přeci jen pár let mohli nechat stávající generaci, která je tu teprve 9 let, takový VW Transporter kroutí už 14ctou sezonu a minulý Trafic tu byl 13 let.