Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daihatsu zvažuje stavbu automobilky v Česku

Ondřej Láník
Diskuze (42)
Japonská automobilka Daihatsu, která se specializuje na malá auta a jednoduchá lehká užitková vozidla, se chystá k první evropské investici do výrobních kapacit.

Japonská automobilka Daihatsu, která se specializuje na malá auta a jednoduchá lehká užitková vozidla, se chystá k první evropské investici do výrobních kapacit. Všechny automobily určené pro Evropu zatím vznikají v Japonsku, což značku znevýhodňuje. Mezi kandidátskými zeměmi je na prvním místě Turecko, ve hře jsou ale také Česká republika, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Informaci zveřejnil přestavitel Daihatsu v Turecku Ali Haydar Bozkurt. Automobilka samotná ani vládní agentury Czechinvest žádné oficiální prohlášení neposkytly.

Podle citovaného tureckého deníku Zaman Daihatsu zvažuje postavení automobilky, která bude vyrábět malá a lehká užitková auta pro východoevropské, blízkovýchodní a asijské trhy. Hovoří se o roční kapacitě 150 tisíc vozů.

Daihatsu v minulém roce vyrobilo 539 tisíc automobilů v Japonsku, ale také 8300 vozů v Pakistanu a 27 tisíc automobilů v Indonesii. V České republice nemá Daihatsu zastoupení již celé desetiletí.

Ondřej Láník
Diskuze (42)