Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Roztomilý kapesní sporťák z Japonska se vrací. Nové Daihatsu Copen bude konkurencí Miaty

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Zábavná Mazda MX-5 se minimálně na domácím trhu v Japonsku dočká nové konkurence. Daihatsu představuje první koncept nové generace miniaturního roadsteru Copen, který designově navazuje na roztomilou první generaci.

Japonský automobilový průmysl vyrábí pro celý svět, ale to nejlepší si už tradičně nechává pro domácí klientelu. Jednou z nejzajímavějších hraček je i Daihatsu Copen, poprvé představené už v roce 2002. Miniaturní sportovní roadster kategorie „kei“ dokonce i s maličkými rozměry a slaboučkým srdcem umí poskytnout opravdovou řidičskou zábavu, a navíc je doslova okouzlující.

V současnosti se Daihatsu Copen vyrábí v už agresivněji vypadající druhé generaci, ale v dnešních dnech se na výstavě Japan Mobility Show 2023 se představuje nový koncept, který designově navazuje na roztomilou první generaci. Japonský výrobce však dodává, že ačkoli vypadá jako modernizovaný kompaktní sporťák z minulosti, je podstatně jiným autem.

Už pro začátek je minimálně větší. Nová studie Daihatsu Vision Copen je 3835 milimetrů dlouhá, 1695 milimetrů široká a 1265 milimetrů vysoká, přičemž má rozvor náprav 2415 milimetrů. Původní produkční Daihatsu Copen, kterým se inspiruje, přitom bylo 3395 milimetrů dlouhé, 1475 milimetrů široké, 1245 milimetrů vysoké a disponovalo rozvorem náprav 2230 milimetrů. Novinka je o trochu menší než nejmodernější Mazda MX-5.

Video se připravuje ...

Originální první Daihatsu Copen muselo splňovat předpisy legislativně zvýhodněné kategorie malých japonských aut „kei“, které se na nejnovější koncept nevztahují. Automobilka udává, že pod kapotu namontovala spalovací třináctistovku posílající všechen výkon na zadní kola, ale bohužel nezveřejnila detailnější specifikaci. Jednotka je dvojnásobně větší než původní motor o objemu 660 kubíků a nepochybně bude výrazně výkonnější.

Nový koncept Daihatsu Vision Copen je první ukázkou údajně připravovaného konkurenta pro úspěšnou Mazdu MX-5, nejprodávanějšího sportovního vozu bez střechy všech dob. Bližší informace bychom se mohli dozvědět už 26. října, kdy se japonská značka připravuje zveřejnit bližší informace k vícero novým studiím.

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Doporučujeme

8. 10. 2023 17:51
Waw!
Malý levný sporťáček, to by se mi líbilo na víkendové projížďky. A dokonce i stále s benzinovým motorem, paráda. Za to má u mě Daihatsu :yes: Nicméně v Evropě určitě zas nebude…