Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dálnici z Lipníku nad Bečvou do Přerova zřejmě postaví Skanska

Jan Mička
Diskuze (22)
O stavbu dálnice D1 mezi obcemi Přerov a Lipník nad Bečvou se patrně postará společnost Skanska. Informoval o tom server iDnes.cz

Výběrové řízení na zhotovitele dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou vypsalo podle iDnes.cz Ředitelství silnic a dálnic již loni v červenci. Jedná se zhruba čtrnáctikilometrový úsek, který projektanti ŘSD nacenili na 4,97 miliardy korun. To ale firmám, které se do soutěže přihlásily, připadlo moc.

Do výběrového řízení se podle ŘDS přihlásilo celkem dvanáct firem, přičemž se nabídky většinou pohybovaly od 2,7 do 3,5 miliardy korun. Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla prý není problém v tom, že by byla původní cena záměrně navýšena, ale v užší množství státních zakázek a konkurenčním tlaku. První zakázka přitom byla vypsána již před třemi lety, tehdy ji však zastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Z dvanácti firem podala nejnižší nabídku společnost Skanska, která je schopna úsek postavit za zmíněných 2,7 miliardy korun. Těsně za ní se umístila Eurovia (2,88 miliardy Kč) a do třech miliard se vešlo i společenství Metrostav a Swietelski.

Mohla by se naskytnout otázka, zda ve výhře Skansky nemá prsty nynější ministr dopravy Dan Ťok, který společnost dříve vedl. Vzhledem k období vyhlášení zakázky však tato možnost padá. Stavět by se mělo začít již březnu, přičemž zhotovení potrvá zhruba čtyři roky.

Seznam zájemců o stavbu dálnice z Přerova do Lipnku nad Bečvou
M-SILNICE, BERGER BOHEMIA, SMP CZ, IDS - D1 Přerov - Lipník
EUROVIA CS
ALPINE BAU CZ
KARETA + MS - stavby, Přerov - Lipník
Dálniční stavby Praha
Skanska
HOCHTIEF CZ
OHL ŽS
IMOS & D.I.S - D1 PŘEROV - LIPNÍK
MTS + SWIETELSKY + EXMOST, D1 0137 Přerov - Lipník nad Bečvou
Společnost pro D1 0137 Přerov - Lipník nad Bečvou (Colas a Porr)
MOTA - ENGIL CENTRAL EUROPE Česká republika
Zdroj: ŘSD

Jan Mička
Diskuze (22)
13. 2. 2015 18:26
4 roky ?
4 roky a 14 km ? To je 3,5 km za rok !
Hlavně mi chybí obchvat Přerova.
Když pojedu od Zlína přes Přerov do Hranic na Moravě, tak to budu mít rychleji projeté přes Kozlovice, Grymov, Prosenice, než projet celý Přerov a napojit se na dálnici.
Avatar - praděda7
13. 2. 2015 18:06
Re: Výhra?
No jo, ale když všechno souvisí se vším... ;-\
13. 2. 2015 17:13
Re: Termín
Práce se musí naporcovat, aby bylo co dělat i v dalších letech...
13. 2. 2015 13:47
Re: Výhra?
Levné a kvalitní od Skansky?To je vtip? >:D
13. 2. 2015 13:45
To je ale náhodička.
Kdybych měl šanci rozhodovat já,tak bych jim nenechal postavit ani prasečí chlívek,moje zkušenosti s touto fušerskou firmou jsou tragické.Pět reklamací a stejně to pořád stojí za h.vno.Ale Andrej Bureš a jeho parta to zřejmě vidí jinak. :no: