Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dálniční známky pro rok 2016 se začnou prodávat, cena se nemění

David Bureš
Diskuze (8)
Roční dálniční známka řidiče přijde na 1.500 korun. Ve srovnání s minulými lety budou mít viněty nový tvar.

Nejpozději 1. prosince se začnou prodávat dálniční známky pro rok 2016 určené pro vozidla do 3,5 tuny. Krátkodobé viněty – měsíční a desetidenní – se v prodeji objeví nejpozději 1. ledna 2016.

Ceny kupónů pro rok 2016 zůstávají stejné jako letos. Roční známka pro rok 2016 má platnost od 1. prosince 2015 do 31. ledna 2017 a její cena je stanovena na 1.500 korun. Cena měsíčního kupónu činí 440 korun, za desetidenní vinětu zaplatíme 310 Kč.

Na řidiče přesto jedna významná novinka čeká. Nové dálniční kupóny výrazně změní svůj tvar. Roční kupón bude mít nově tvar kruhu červené barvy, měsíční bude ve tvaru čtverce modré barvy a desetidenní bude ve tvaru trojúhelníku žluté barvy. Díky nim je policisté při namátkových kontrolách snadněji rozpoznají.

Známky navíc budou mít více prvků proti padělání – ministerstvo tímto krokem zareagovalo na v únoru objevené padělky. Policie tehdy převážně na Plzeňsku objevila několik set falšovaných známek, jednalo se o největší případ tohoto druhu za poslední léta.

Státní fond dopravní infrastruktury motoristům doporučuje, aby dálniční známky nakupovali pouze v oficiálních prodejních místech, která jsou označena speciální nálepkou a zároveň jsou vybavena ceníkem a tříjazyčným informačním letákem. Distribuci kupónů zajišťuje společnost dodavatelů, kterou tvoří Autoklub Bohemia Assistance, a.s., Česká pošta, s.p. a MTX, spol. s r.o.

Mezi prodejní místa patří hlavně čerpací stanice nebo pobočky České pošty. Autoklub Bohemia Assistance a MTX umožní nakupovat známky i prostřednictvím svých webových stránek. Rozhodně se nedoporučuje kupovat viněty za nižší ceny, než jsou ty oficiálně stanovené – v takovém případě je pravděpodobné, že se jedná o padělek.

„Vzhledem ke zkušenostem z předchozích let doporučujeme motoristům ve vlastním zájmu neodkládat nákup ročních dálničních kupónů na poslední lednové dny, kdy je největší poptávka po těchto známkách, a zakoupit si roční dálniční kupón pro rok 2016 co nejdříve,“ doporučuje ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica.

Platnost ročních kupónů pro rok 2015 končí 31. ledna 2016, platnost desetidenních kupónů pro rok 2015 končí nejpozději ke dni 9. ledna 2016 a v případě měsíčních kupónů nejpozději ke dni 31. ledna 2016, v návaznosti na vyznačený počátek platnosti těchto kupónů. Za jízdu bez vylepené dálniční známky řidičům hrozí bloková pokuta až ve výši 5.000 korun, ve správním řízení se peněžní trest může vyšplhat až na 100.000 korun.

David Bureš
Diskuze (8)
Avatar - Bully_
27. 11. 2015 14:37
Re: v ČR ještě není výkonové mýto pro všechna vozidla na vše
Zni to hezky, ale jako skoro kazde jednoduse znejici reseni to ma nekolik "ale":
1/ strukturalizace poplatku: pokud tady resime poplatky za zpoplatneni jakychkoli komunikaci, potom je jedinym spravedlivym klicem zpoplatneni podle hmotnosti vozidla (tezky nakladni automobil poskozuje vozovku dost vyrazne, lehky osobni vuz ci motocykl de facto vubec nijak). Ty sem misto toho michas hned dalsi 2 veci navic- vykon vozu (takova socialisticka dan za nejaky luxus?) a nasledne jeste ekologii (vjezd do mest podle selekce na zaklade veku vozidel). To druhe navrhujes dokonce v zemi, kde je prumerny vek osobnich automobilu 15 let.
2/ financni dopad: viz uz o radek vys, v zemi s nizkymi prijmy se to neprijemne dotkne predevsim te nemajetne vetsiny naroda a podobny navrh je podle me nepruchodny, nikdo se pres noc nebude chtit zbavovat auta proto, ze nema penize potrebne pro kazdodenni pohyb autem po svem meste, nebo na novejsi/ekologictejsi auto.
PH jsou v CR v porovnani s okolnimi zememi Evropy jedny z nejnizsich uz dnes, jestli krome co ja vim Bulharska a Ukrajiny ne snad uz uplne nejnizsi. Zadny z distributoru a prodejcu PH se i po snizeni dani z PH dobrovolne nepripravi o zisk, ktery ma zaruceny uz dnes a nesnizi nikdy jejich ceny o vyssi, nez zanedbatelnou hodnotu. Pokud ano, tak jenom v kratkodobem casovem horizontu, o nasledne zvyseni se postara trh.
A jeste k vysi myta vs. plosneho pausalniho poplatku za pouzivani dalnic- v zadne zemi na svete nevychazi levneji myto, vzdycky je levnejsi znamka, i pro toho, kdo pouziva dalnici jen obcas. Napr. ve Francii vyjde prejeti zeme na dovolenou tam a zpet jen na mytnem draz, nez dalnicni znamka na cely rok v CR, SR, Rakousku apod. .
Avatar - 300-Hurst
27. 11. 2015 08:03
Re: v ČR ještě není výkonové mýto pro všechna vozidla na vše
Naprosto s tebou souhlasím. Ale pochybuji, že se tady setkáš s pochopením, protože většina lidí si myslí, že by to nutně muselo vést ke zdražení, což nemusí být pravda. Nadruhou stranu, ty co využívají intenzivně dálnice, musí uznat, že 1500Kč je spíš symbolický poplatek.
Avatar - JirkaV8
26. 11. 2015 19:55
Re: A proč né........
ten obrázek je 1:1? já bych si ji od tud raději jen vytiskl >:D
Avatar - praděda7
26. 11. 2015 17:45
Re: v ČR ještě není výkonové mýto pro všechna vozidla na vše
A ty jsi na této planetě přistál kdy? Kdyby jsi tu již nějaký čtvrtek žil, tak bys věděl, že stát okrádá občana kde to jen jde. Již nyní nám na daních seberou 80% z příjmu a ty by jsi to chtěl ještě "vylepšit". Děkuji nechci!
26. 11. 2015 16:14
A proč né........
Koupím si ji koncem ledna.1500,-není zas tak moc. >:D