Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Česku se šíří falešné dálniční známky, mohou se prodávat levněji

Jan Mička
Diskuze (35)
Dálniční známky pro letošní rok platí teprve pár týdnů a už se začínají šířit jejich padělky. Na situaci upozornil ministr dopravy Ťok.

Minulý týden vypršela platnost loňských dálničních známek, přičemž policisté začali velmi striktně kontrolovat řidiče, zda již mají za čelním sklem vylepené pro ty pro letošek. Od ministra dopravy Dana Ťoka však zároveň přišla zpráva, že se u nás šíří velmi kvalitně provedené padělky.

Podle informací ministerstva dopravy se jedná o největší případ šíření padělaných dálničních známek za poslední roky. Mluvčí ministerstva Tomáš Neřold pod serveru iDnes.cz informoval, že byly falešné kupony zajištěny na Plzeňsku a Královéhradecku. Dodal, že padělek lze rozeznat podle chybného čárového kódu na zadní straně. Za číslicí 2 prý musí následovat mezera a nikoliv čtyřka, jak je vidno na kvalitně provedených padělcích, na kterých navíc najdeme gramatické chyby.

Z vyjádření ministra Ťoka dále vyplývá, že se padělky objevily v řádech stovek kusů. Neměly by však být k dostání v obvyklé distribuční síti, proto by řidiči neměli podlehnout nabídce pořízení kuponu za nižší cenu. Zda se ale falešné exempláře skutečně prodávají pod cenou, není potvrzeno.

Pokud řidiči zjistí, že mají vylepenou padělanou dálniční známku, měli by upozornit policii. Jízda s falešným kuponem se rovná porušení zákona, čímž se řidiči vystavují riziku blokové pokuty ve výši až 5.000 Kč. Ve správním řízení to může být až 100.000 Kč.

Ceny dálničních známek pro letošní rok se ve srovnání s loňskem nezměnily. Za roční známku pro vozy o hmotnosti do 3,5 tuny zaplatíte 1.500 Kč, měsíční stojí 440 korun a desetidenní 310 korun. Kromě čerpacích stanic pořídíte kupony také například na pobočkách České pošty.

Jan Mička
Diskuze (35)
Avatar - white label
6. 2. 2015 15:10
Re: jen blazen
...a k tomu prokazování bude "každá" účtenka dobrá... ;-)
Avatar - Emel
6. 2. 2015 13:40
Re: jen blazen
Nikdo. Jenže výchozí situace je, že tě chytili s neplatnou (falešnou) známkou a tudíž máš zaplatit pokutu.

použití zpoplatněné pozemní komunikace bez platného dvoudílného kupónu může být pokutováno až do výše 5.000,- Kč v blokovém řízení a až do výše 100.000,- Kč ve správním řízení

Obávám se, že to budeš ty kdo bude muset prokazovat, že jednal v dobré víře...
Avatar - Emel
6. 2. 2015 13:37
Re: jen blazen
Pokuta ti hrozí, ale dostat ji nemusíš. To co píšeš o vymáhání škody je v principu občanskoprávní princip, ale pokuta je trestně-právní instrument.

Pokud bys jednoznačně prokázal, že jsi v dobré vůli koupil dálniční známku za plnou cenu a nalepil ji na auto, pak podle mě pokutu nedostaneš.
6. 2. 2015 12:51
Re: A CO JE NÁM KSAKRU PO TOM !!!???
jj
KONTROLUJE TO NA VOKNĚ SNAD NĚKDO ?? NÉÉÉÉÉÉ
ZBLEJSKNOU TO DALEKOHLEDEM ?? NÉÉÉÉÉ
UŠETŘÍME NÁKUPEM LEVNĚJŠÍ ?? ANOOOOOOO
TAK CO PRUDÍTÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
PS: PODPORUJEME POKROK NA ELEKTRONICKÉ BEZDRÁTOVÉ MÝTNÉ [odkaz]
Avatar - white label
6. 2. 2015 10:22
Re: jen blazen
To mi neříkej, žes nepoznal, že šlo o řečnickou otázku? :-)
Ale aspoň si mou odpověď otázkou rozvedl do detailu... ;-)