Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

David Brown Speedback: Retro sporťák s technikou Jaguaru XKR oficiálně představen

David Bureš
Diskuze (5)
Nový britský sporťák kombinuje to nejlepší z Velké Británie – design historických aut s moderní technikou.

Nedávno založená společnost David Brown pojmenovaná po svém zakladateli představuje svůj první automobil, model Speedback. Tento týden byl v Londýně poprvé prezentován pro zástupce z řad novinářů, veřejnost si jej bude moci poprvé prohlédnout na dubnové autoshow Top Marques v Monaku.

Tvary Speedbacku potvrzují dřívější zprávy, že chystaný automobil použije retro design. Ten se nejvíce podobá vozům značky Aston Martin z šedesátých let.

Křivky navrhl Alan Mobberley (pracoval například na třech generacích Land Roveru Discovery), který tvrdí, že v designu najdeme i prvky vozů Maserati a Ferrari. Důraz byl kladen na to, aby tvary byly vizuálně jednoduché.

Pod ručně tvarovanými hliníkovými panely karoserie se ukrývá platforma Jaguaru XKR. Pod kapotou vozu najdeme kompresorem přeplňovaný vidlicový osmiválec o objemu 5,0 litru, výkonu 375 kW a točivém momentu 625 N.m. Agregát bude spolupracovat se šestistupňovou automatickou převodovkou. Firma nabídne zákazníkům naladění motoru podle jejich přání.

Speedback je výsledkem 18měsíční tvrdé práce. Proti jiným podobným projektům má být výhodou Davida Browna fakt, že používá osvědčenou techniku (a ne vlastní trubkový rám, jak bývá zvykem) a že firma umí na zakázku vyrobit malé díly díky 3D skenování a tisku. Všechny viditelné prvky jsou pak podle autorů svébytné pro tento automobil.

David Brown se stane dalším z britských malovýrobců aut. V plánu je výroba maximálně 50 exemplářů Speedbacku, pracuje se však také na kabrioletu. Cena bude zveřejněna až na autosalonu luxusních a sportovních aut Top Marques, výrobce zatím pouze obecně tvrdí, že se bude pohybovat mezi 100.000 až 1.000.000 liber (cca 3,3 milionu až 33 milionů korun).

Jméno značky evokuje někdejšího šéfa Aston Martinu, podle kterého dodnes některé modely nesou v názvu jeho iniciály DB. Zakladatel nové firmy nicméně tvrdí, že s tímto Brownem kromě jména nemá nic společného.

David Bureš
Diskuze (5)
Avatar - 3_diamanty
29. 3. 2014 21:59
Re: Old and new
suhlas... velmi decentne a zaujimavo prevedeny original :yes:

briti tento aristokraticky elegantny dizajn proste vedia :yes:
Avatar - Filip007
29. 3. 2014 12:16
Hmm...
Auto první pohled působí velice nádherně, ale pokud nahlédnete do interiéru a na ty zrcátka tak to není zase tak pěkné, prostě chtěli napodobit něco skvělého a udělat to ještě lepším, což se jim určitě povedlo. Raději bych se naklonil k Eagle low drag, které je podle mého úsudku hezčí a podobá se mnohem více původnímu Jaguáru E-type. Samozřejmě že David Brown bude lepší na každodenní používání, protože má podobnou platformu jako XKR.
Závěr: Speedback je skvělé auto, ale má neujasněnou osobnost. ;-\
Avatar - Pekelná Micinka
29. 3. 2014 12:14
DBS
Na zadek si z toho nesednu, ale jak již bylo řečeno, je to, pro mě až s podivem, citlivě provedeno.
Avatar - Armin Tamzarian
29. 3. 2014 11:45
Nádhera
Při prohlížení fotogalerie se mi až zastavil tep. Wow.

Podobně jako Eagle, nebo Jensen Interceptor, i tohle by si mohl vzít Jeremy v Top Gearu :yes:
Avatar - Petrolhead_CZ
29. 3. 2014 09:25
Old and new
Krásná reminiscence na DB5, velmi vkusné a citlivě provedené. Teď se s těmahle retro projekty pytel roztrhnul, nejdřív Eagle, potom Singer a Eagle Low Drag a nyní tohle. Moc se mi to líbí :yes: