Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Design po generacích: Mercedes-Benz 300 SL a SLS AMG – Gullwing včera a dnes

Jakub Sochor
Diskuze (14)
Mohou tvarové principy 50. let zaujmout i dnes? Mercedes-Benz dokazuje, že to možné je.

Oživení dříve oblíbených a populárních počinů většinou zvýšení prodejní čísla a podpoří věhlas jména výrobce. Ačkoli to druhé Mercedes-Benz příliš nepotřebuje, kupé SLS AMG, jež odkazuje na ikonický produkt 300 SL, dodalo automobilce na vyšším designérském povědomí a uspělo v mnoha odborných a laických anketách.

Nejde přitom o zcela autentické retro. Nové vozidlo nese jiné modelové označení a řada věcí byla oproti původnímu automobilu značně přepracována. Přesto je však vazba mezi produkty, jež od sebe dělí 55 let, zřetelná a neoddiskutovatelná.

SLS AMG je v porovnání s 300 SL o 108 mm delší, o 149 širší, ale o 38 nižší, přičemž rozvor je u novějšího vozidla širší o 280 mm.

Mercedes-Benz 300 SL a SLS AMG - srovnání rozměrů
Rozměr [mm]Mercedes-Benz 300 SLMercedes-Benz SLS AMGRozdíl
Délka [mm]45304638+ 108
Šířka [mm]17901939+ 149
Výška [mm]13001262- 38
Rozvor [mm]24002680+ 280


300 SL „Gullwing“ (1954-1957) – Civilní stříbrný šíp

Výrazný sportovní vůz se stal legendou, na čemž měly výrazný podíl jeho velice specifické tvary. Některé z nich by vzhledem ke své kreativitě mohly být vnímány mírně v rozporu s konzervativním apelem automobilky.

Základem vozidla je trubkový příhradový rám, zkonstruovaný Rudolfem Uhlenhautem a převzatý ze závodních prototypů. Mezi cílovými vlastnostmi při vývoji vozu byly lehkost (pohotovostní hmotnost vozidla činí 1295 kg) a snaha o maximální aerodynamické schopnosti. Ta se odráží na vnějších tvarech, jimž dominuje dlouhá a nízká příď, osazena kruhovými světlomety a jednoduchou maskou s citlivým užitím chromu. Nadto se design přední části karoserie vyznačuje výraznou propracovaností, jíž dokreslují obliny a zapuštění reliéfu kapoty.

Boční část se vyznačuje atypičností, jež může v mnohých očích hraničit s oblastí závodních speciálů. Tomuto dojmu výrazně napomáhají masivní prahy s malými dveřmi, které se vyklápějí směrem nahoru – jde o důsledek využití trubkového rámu, který znemožnil použití jejich tradičního zavěšení. Ponton jako takový vykazuje mimořádnou čistotu a hladkost povrchu, což je zdynamičtěno výraznými ochrannými útvary nad podběhy kol.


Záď pokračuje v míře uhlazenosti, která je popsána u profilu. Citelně do ní však promlouvá vedení pontonu, které způsobuje elegantní členění ploch a jež dává vyniknout zdobným (logo výrobce a modelové označení) a funkčním (svítilny) prvkům subtilního vzezření.

Do vzhledu a uspořádání přístrojové desky pronikla sportovní strohost a přehlednost. Její jednoduché zaměření odpovídá zvyklostem padesátých let minulého století, a to včetně zvolených materiálů a jejich povrchových úprav. Desce dominuje lakovaný díl, v němž jsou zasazeny ukazatele přístrojů. Výjimečnost vozidla podporují masivní a velmi vysoké prahy a dvouramenný volant, který lze pro ulehčení vystupování a nastupování sklopit.

Vozidlo 300 SL se v průběhu let stalo kultovní záležitostí. Své v tomto procesu sehrál jistojistě design, důležitými faktory jsou však také technické a provozní schopnosti vozu, kupříkladu první použití vstřikování paliva u čtyřtaktního motoru v sériové výrobě či výborné jízdní vlastnosti. Jedním z úspěchů produktu je působení ve stovce nejvýznamnějších automobilů 20. století v anketě Car Of The Century.

SLS AMG (2009-) – Inovativně pojaté retro

Sportovní vůz německého původu není jen módně zejícím retro produktem. Jde o model, které rozvíjí prastarý odkaz, jenž doplňuje o praktičnost, vysoký výkon a vstřícnost každodennímu použití.

Nutno však říci, že SLS AMG není prvním automobilem značky, oživujícím systém otvírání dveří a filozofii karoserie 300 SL. Již v roce 1969 byl na frankfurtském autosalonu představen koncepční model s označením C-111 a o rok později se v Ženevě ukázala jeho druhá vývojová fáze C-111 II. Oba vozy evokovaly princip původního vozidla, ačkoli byly ztvárněny ve zcela novém hranatém tvarosloví s progresivními prvky tehdejší doby, mezi něž patřily například vyklápěcí přední světlomety.

Přední část SLS AMG, který vznikl pod vedení designera Gordena Wagenera, používá provedení masky podobné s 300 SL. Krom základního tvaru a umístění volí dokonce obdobné chromování a náznak zapuštění kapoty pod úroveň světlometů – ty se však zříkají původní kruhové formy a pracují s hranami, přičemž celek je vertikálně orientován.

Na boční části je zřetelné, že praktičnost ani soudobá bezpečností a technologická pravidla neubíjí designerský purismus. Vozidlo je ale i přesto statičtější, než jeho kultovní předobraz. Prahy již nejsou tolik masivní, stejně tak dveře působí o poznání klasičtějším dojmem. Ponton je však stále uhlazený a používá osvědčené tvarové prostředky v čele s dlouhou a, na poměry současné produkce, velmi nízkou přídí.

Patrně nejméně paralel mezi dvěma automobily panuje při konfrontaci zadních partií karoserie. Vzhledem k bezpečnostním zásadám dneška nemohlo dojít ke zcela věrnému přenesení starých tvarů na nový produkt, proto záď SLS AMG vyvolává o mnoho konvenčnější dojmy. Přesto jde o originální dílo s vizuálně lehkými a uhlazenými svítilnami a citlivě propracovanou muskulaturou víka zavazadlového prostoru.

Interiér se vymyká tvarům ostatních vozidel značky, vzhledem k tomu, že usiluje o skloubení odkazu na 300 SL a fortelnosti moderních vozidel. S původním Gullwingem ho pojí masivní provedení horní části přístrojové desky. Postupem času prokázal interiér vozidla i mírně průkopnický charakter – dekorativní zpracování výdechů ventilace našlo uplatnění u dalších modelů firmy, v podobném duchu dokonce i v rodinném B-Klasse.



Jakub Sochor
Diskuze (14)
23. 1. 2012 16:20
Nejenže principy z 50.tých let mohou zaujmout...
dodnes takřka nebyly překonány:)
Alespoň v tomto případě.
Avatar - wbcko
23. 1. 2012 11:15
nastupovaní
To muselo být do starého modelu skutečně akrobatickým kouskem. Ten převis je dost vysoko :-)
Avatar - Dinar
23. 1. 2012 07:29
Re: Auta s duší
300 SL bylo ve své době naprosto stejné auto jakým je teď SLS, moderné auto, ktoré si kúpi hocikto kto na to má. Oboje jsou to špičkové kousky soudobé techniky s jedinečným designem.
Avatar - El_Scorpio
22. 1. 2012 12:13
Re: Auta s duší
U mňa už len preto, že čajka je klasika nemá SLS šancu... V každom ohľade vyhráva to staršie, už len pre to že je cennejšie. SLS je moderné auto, ktoré si kúpi hocikto to na to má. MB 300 SL je však úplne iný produkt. V tomto som proste zaujatý, takisto ako je Mustang zo '67 vo všetkom viac "cool" ako GT 05, to isté aj tu :yes:
Avatar - Katikakus
21. 1. 2012 19:07
Re: Auta s duší
:yes: