Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Detroit 2007: Mazda Ryuga - zhmotněný sen (+ video)

Libor Zezulka
Diskuze (19)
Další z působivých studií Mazdy dostala jméno Ryuga a představila se americkému publiku na autoshow v Detroitu (přidáno video).

Po působivé studii Nagare (slovo nagare v překladu znamená splývání) japonská automobilka Mazda představila americkému publiku neméně působivou studii Ryuga, jež dále rozvíjí téma nastíněné studií Nagare. Mazda prohlašuje, že obě studie poskytují fascinující pohled do budoucnosti a jsou základním stavebním kamenem nového designového směru, který se dočká v následujících letech využití i v sériových vozech.

Mazda Ryuga představuje další krok na cestě k novému designu. „Je to zhmotněný sen,“ říká Laurens van den Acker z Mazdy. „Na této studii nenaleznete jediný ostrý roh,“ přidává. Vedoucí designér projektu Yasushi Nakamuta úvahu rozvíjí a říká: „Ryuga v sobě spojuje eleganci a záhadnost vyjadřující japonský koncept tajemné krásy a inteligence.“ Inteligenci vyjadřují například světlomety s LED diodami či futuristický interiér.

Vnitřek přístupný masivními vzhůru výklopnými dveřmi se nese ve stejném duchu jako exteriér. Zvítězily rafinované oblouky a lehce stravitelné tvary, dramatické přechody a náhlé zlomy známé z některých současných sériových vozů konkurenčních značek nedostaly šanci. Ryuga se může pochlubit rozvorem 2,8 metru a koncepcí „kolo v každém rohu“ poskytující vozu optickou i faktickou stabilitu.

Mazda Ryuga neprezentuje moderní přístup pouze tvary karoserie, ale také pohonnou jednotkou. Automobilka počítá v budoucích sporťácích s využitím motorů schopných spalovat směs etanolu a benzínu neboli E85. Z moderních bezpečnostních prvků stojí za zmínku například systém eliminující mrtvý úhel (u Volva známý jako BLIS). Studie Ryuga stojí na obrovských 21palcových kolech.

Oficiální video

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/Vna95uJM8uE" style="auto"}

Libor Zezulka
Diskuze (19)
Avatar - Pekelná Micinka
10. 1. 2007 10:43
Re: Nelíbí?
Já bych jí to auto vyměnil, třeba za Fávo v modrý barvě... >:-[] A pak bych ji s tím poslal na cestu na východ, ne USA, ale skrz matku Rus. >:D >:D
9. 1. 2007 20:17
Re: Nelíbí?
Dal bych jí facku přes celou hubu ;-) .
Avatar - Pekelná Micinka
9. 1. 2007 19:43
Nelíbí?
Čekal jsem, že tenhle krásný koncept vzbudí více ohlasů... No nadpis příspěvku jsem zvolil trochu dvojsmyslně. Proč? Podívejte se na video. To stojí za to. [odkaz]
9. 1. 2007 18:22
Bezpecnost a dvere nahoru
Trosku se obavam tech vzhuru tvyranych dveri. Neni to tak davno, co pan se slecnou uhorel v lamborgini, pote co ho otocil na strechu. Nevim nevim, zdali to prosadi nekdy do serie. I kdyz v mazde jsou kluci sikovny, treba vymyslej nejake zpusob jak z auta vystoupit i kdyz lezi na strese :)
8. 1. 2007 16:38
Re: Co bude dál...
Jedna věc jsou studie. Některé tvary jsou působivé. Ale záleží jestli toho v sérii dokáží opravdu využít. Jediný, kdo studie úspěšně změní v reálné auto je Citroen (C6, nové Picasso). Jen aby nás moc nezmlsali a pak ... ;-\