Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Drsný off-road Lamborghini LM002 budí respekt i dnes (3x video)

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Lamborghini se vrátí do terénu, bohatým klientům nabídne SUV. Pamětníci vědí, že už takový model vyrábělo. Jmenoval se LM002, ale byl tak trochu z jiného soudku.

Lamborghini LM002 nezapřelo svým drsným vzhledem původní armádní určení, ke kterému nakonec nedošlo. Po několika prototypech počínaje spartánským otevřeným Cheetahem ze Ženevy 1977 uvedla automobilka ze Sant'Agaty svůj první a zatím poslední sériový terénní vůz v lednu 1986. Představil se tehdy na autosalonu v Bruselu. Během předchozích dlouhých devíti let vývoje se měnila koncepce i pohonná látka (zkoušel se motor vzadu i nafta), ale výsledkem byl ortodoxní off-road s luxusní výbavou, který zaujal boháče z USA, Blízkého východu a jiných zemí. Koupili si jej marocký král, ománský sultán i piloti formule 1, třeba Keke Rosberg nebo Gerhard Berger. Ti nemuseli řešit to, že spolykal minimálně dvacet, ale klidně i padesát litrů benzinu na 100 km, dvojice palivových nádrží měla proto objem 290 l, později se používaly také menší (240 a 170 l).

Vpředu podélně umístěný vidlicový dvanáctiválec DOHC 5,17 l z Countachu Quattrovalvole dával 333 kW, později výkon klesl díky použití katalyzátoru na 309 kW. Základ konstrukce podvozku s třímetrovým rozvorem tvořil trubkový rám, všechna kola byla nezávisle zavěšena na lichoběžníkových nápravách, o komfort se staraly teleskopické tlumiče a vinuté pružiny. Proto i LM002 bývá považováno za SUV. Jenže před bezmála 30 lety o téhle zkratce ještě nikdo neměl ani ponětí. I přední pohon šlo vypnout, jenže manuální převodovce s pěticí rychlostí nechyběla dvoustupňová redukce, off-roadovou výbavu přestavovaly i samosvorné diferenciály vpředu a vzadu, uzávěrku nepostrádal ani ten mezinápravový. Byly umístěny 295 mm nad zemí.

Minimálně 2,7 tuny vážící, 4,9 m dlouhý, dva metry široký a 1,85 m vysoký mastodont zrychlil z klidu na stovku během 8,5 s a na dálnici dokázal překročit i dvojnásobek, jel až 209 km/h. Ten, kdo se s tímto hranatým obrem setkal v běžném provozu (autora článku jednou přejížděl na dálnici), ví, že tovární údaje rozhodně nelhaly. Přitom nabídl minimálně čtyři místa k sezení uvnitř, případnou další čtveřici pak vzadu na podélných lavicích. Samozřejmě v kožených sedadlech, interiér byl dále obložen ořechovým dřevem, zákazníci si mohli dopřát další výbavu včetně audia, videopřehrávače nebo televize.

V letech 1986 až 1992 opustilo továrnu jen 301 kusů, což z LM002 dělá obrovskou raritu, která se většinou draží a částky šplhají vysoko. Nejoptimističtější údaje jich uvádějí dokonce 328. Poslední série měla motor V12 5,7 l/362 kW z Diabla, Lamborghini nabídlo i lodní dvanáctiválec 7,2 l z rychlých závodních člunů. V USA dostalo LM002 přezdívku Rambo Lambo podle akčního hrdiny, kterého hrál Sylvester Stallone. Libyjský diktátor Kaddáfí objednal stovku kusů pro svou armádu, Američané 60 a Saúdové 300, ale z transakcí nakonec nezůstalo skoro nic. Salvatore Diomante v Turíně postavil zase jediný kus brutálního „kombi“ pro brunejského sultána. Vznikl i soutěžní speciál pro Sandra Munariho.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
1. 6. 2015 01:08
Re: nové SUV od Lamborghini, mu nebude sahat ani po kotníky
A prečo diesel? Veď to auto má charakter aj vďaka tomu motoru a Merc G sa v najvyšších a teda aj najdrahších verziách predáva tiež s charakterným benzínom a nikomu to zjavne nevadí pretože vo vysokých kruhoch sa mu darí viac než dobre... Diesel sa do hodne drahých áut nehodí tak ako benzín...
Avatar - flyboyeda
31. 5. 2015 21:30
nové SUV od Lamborghini, mu nebude sahat ani po kotníky
bude to jen další hloupý konkurent BMW X6, Mercedes GRC

kdyby se off road lamborghini vrátil ke kořenům a udělaly by nové auto ve stylu tohodle, to by bylo něco, ale to co nám je prezentováno, je nic moc, je to škoda

kdyby to udělaly jako u Fordu GT40 a jeho nové verzi GT, prostě udělali ho nové a dizajn by nezměnily skoro vůbec, jenom lepší interiér diesel motor, je to dělo, bohužel o tom ale nerozhoduju, ale mám v tom jasno
Avatar - flyboyeda
31. 5. 2015 20:17
Tohle auto miluju
jenom benzín je u takového auta pitomost, tohle jedině v dieselu

jinak je to auto skvělé :yes:
31. 5. 2015 19:51
bombááááááááááááá
Zajímá mě proč se tato buggy pro miliardáře nevyráběla alespoň pro tu armádu .