Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dutch TT 2016: Kvalifikace všech tříd výrazně ovlivnilo počasí

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Kvalifikace na osmý závod letošní sezóny ovládli v jednotlivých třídách Andrea Dovizioso (MotoGP), Thomas Lüthi (Moto2) a Enea Bastianini (Moto3). Do výsledků ale promluvil déšť.

Nizozemská Tourist Trophy, nebo oficiálně v angličtině Dutch TT byla až do loňska tradičně o den posunuta, tréninky začínaly ve čtvrtek, po pátečních kvalifikacích následovaly v sobotu závody. Letos už se jede toto klasické klání podle formátu jiných. V kalendáři mistrovství světa nechybělo od roku 1949 ani jednou a první ročník se jel už v sezóně 1925, i když nikoli na Circuit van Drenthe, konání přerušila pouze druhá světová válka!

Okruh, dnes pojmenovaný TT Circuit Assen a přezdívaný „Katedrála“, zaznamenal samozřejmě několik změn, původně se jezdilo na 16,5 km dlouhé trati po veřejných silnicích, poslední přestavby se dočkal před deseti lety. Tehdy byl zkrácen o postartovní sekci z 6,1 na 4,5 km a zmizely typické klopené zatáčky. Ve světovém šampionátu zůstane minimálně dalších deset let, smlouva s Dornou byla podepsána. Promotér šampionátu se zároveň dohodl na prodloužení kontraktu s asociací týmů IRTA, tentokrát pětileté.

MotoGP

Další zajímavý přestup se odehrál těsně před GP. U Suzuki nakonec nevydrží Aleix Espargaró, nahradí jej Álex Rins, který přijde od Sita Ponse z Moto2. Cal Crutchlow zůstává u Lucia Cecchinella. Ve startovním poli zatím stále chybí zraněný Loris Baz. Oběma pátečním tréninkům dominoval Andrea Iannone (Ducati), ale ten stejně dostal penalizaci za kolizi s Lorenzem v Katalánsku a pojede až z konce roštu. Dnes před obědem se radoval druhý muž italské stáje a zároveň druhý Andrea: Dovizioso. Valentina Rossiho porazil mimochodem o pouhé čtyři tisíciny!

Čtvrtý půlhodinový trénink, ten následuje po kvalifikaci Moto3, patřil Marcu Márquezovi. Už na jeho začátku začalo pršet hustě a všichni nastavovali motorky, první jezdci vyrazili na trať až po deseti minutách. Na mokrých gumách, přesto se opět padalo (Crutchlow, Bautista dvakrát!, Miller, Redding, jinak velmi rychlý Petrucci, Pedrosa...).

Kvalifikace MotoGP má jiný formát než méně prestižní kubatury. Z první čtvrthodinové části postupují do druhé patnáctiminutovky dva nejrychlejší k desítce, která byla nejúspěšnější právě v oněch úvodních třech trénincích. Ta nejprve odpočívá. V mokré Q1 upadl Héctor Barberá, toho času druhý v pořadí. Nakonec ho ve finále o postup připravil Pol Espargaró, který byl ze všech nejrychlejší. Spolu s Yonnym Hernándezem. Dani Pedrosa se překvapivě dál nedostal.

Prvním „padavkou“ v boji o pole position byl Maverick Viñales. Dalším ovšem Márquez, který okamžitě běžel do depa pro náhradní stroj. Nakonec tam ovšem odjel na „vypůjčeném“ bílém skútru. Hondě, samozřejmě. Rychlá stopa pomalu začala osychat, takže se rozhodovalo až v samotném závěru a bylo to o náhodě. Pole získal Dovizioso o více než sedm desetin před Rossim, skvělý Scott Redding už ztrácel přes vteřinu. Marc Márquez odstartuje čtvrtý, společnost mu budou dělat ve druhé řadě Hernández a Pol Espargaró. Až jedenáctý Lorenzo si díky Iannoneho trestu polepší o jedno místo.

Moto2

První páteční trénink čtyřdobých šestistovek ovládl Japonec Takaaki Nakagami, druhý Tom Lüthi a ve třetím byl nejrychlejší pro změnu loňský šampion Johann Zarco. Kvalifikace třídy Moto2 sobotní program vždy zakončuje, trvá 45 minut. Okruh oschl, takže se zase mohutně přezouvalo na slicky. Jenže jen na chvíli. Aby byla na trati pořádná zábava, začalo opět pršet. Nejdramatičtější pád absolvoval Alex Márquez, mladší bratr Marca a bývalý šampion Moto3. Z motorky mu odpadla horní část včetně palivové nádrže. Thomase Lüthiho díky měnícím se přírodním podmínkám už nikdo nedokázal překonat.

Druhý nejrychlejší byl Johann Zarco a třetí Dominique Aegerter, za nimi budou stát na roštu prostřední kubatury Sam Lowes, Franco Morbidelli a Nakagami. Vedoucí jezdec průběžné tabulky Rins zajel osmý čas. SAG Team, ve kterém jezdil Luis Salom, tragicky zahynulého jezdce nikým jiným nenahradí, stáj bude reprezentovat pouze Jesko Raffin.

Moto3

Páteční odpolední volné měření sil i to sobotní dopolední patřily Arónu Canetovi, úvodní, mimochodem rovněž mokré vyhrál ještě Enea Bastianini. Dnešní čtyřicetiminutová bitva o nejrychlejší čas v nejslabší třídě čtyřdobých dvěstěpadesátek byla opět smolná pro Niccola Antonelliho, který letos nemá bůhvíjakou sezónu. Hned na začátku si ustlal v trávě. Vzápětí jej následoval Canet a Gabriela Rodriga motorka vykopla, ale highsider ustál a udržel se na ní.

Po divokém úvodu se kvalifikace uklidnila, pořadí na čele se ovšem tentokrát dost často měnilo. Ale deset minut před koncem začalo pršet. Antonelli se sice na trati ještě za sucha znovu objevil a byl dost rychlý, ale spadl znovu. Patřilo mu nakonec až třinácté místo. Špička vypadala jinak: pole position zajel Enea Bastianini před výborným Andreou Mignem a Nicolem Bulegou. Druhou řadu obsadí trojice Fenati/B. Binder/Guevara. Sedmým místem překvapil domácí Bo Bendsneyder, dvojka týmu Red Bull KTM Ajo. Kornfeil zajel až pětadvacátý čas... Další ze smolařů Canet odstartuje šestnáctý.

Ve startovním poli nenajdeme Jorgeho Navarra, který si při tréninku ve Valencii zlomil nohu a už má po operaci. Zatím není jisté, zda pojede i v Rakousku. Ital Bulega prodloužil kontrakt se stájí Valentina Rossiho Sky Racing Team VR46 a příští dva roky v ní zůstane. Dobude titul?

Aleš Dragoun
Diskuze (0)