Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dutch TT 2016: Přerušený závod MotoGP pro Jacka Millera

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
V osmé GP letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejlepší Jack Miller (MotoGP), Takaaki Nakagami (Moto2) a Francesco Bagnaia (Moto3).

V pátek a v sobotu v Assenu pršelo, ani první nedělní Dutch TT v historii se neodehrála bez dešťových kapek, i když se objevilo dokonce slunce. Moto2 dokonce ukončila rudá vlajka, MotoGP pak zastavila, ale jelo se znovu. Nizozemský závod se také obešel bez divokých karet, v obou nižších třídách nebyla udělena ani jedna. Dva muži se ze svých triumfů radovali poprvé v životě, třetí v nejprestižnější třídě.

MotoGP

Důležitou novinkou těsně před 250. závodem MotoGP v historii je zákaz aerodynamických křídel počínaje příští sezónou. Rannímu warmupu kralovaly oba tovární stroje Ducati: Iannone před Doviziosem. První jmenovaný se však pro body v Dutch TT musel probíjet až zezadu. Na mokré trati měl nejlepší start Valentino Rossi před Doviziosem (Ducati).

Aleixe Espargara na třetím místě brzy zdolal skvěle jedoucí Yonny Hernández a připojil se k první trojce, dokonce se dostal i do čela a začal ujíždět! Jeho dva roky stará Desmosedici GP14.2, respektive měkká zadní guma do deště fungovala perfektně! To samé platilo i o Petruccim, i když jezdí v jiném týmu. Za první trojkou se nacházely dvě oranžové hondy, Danilo je ovšem brzy pokořil, stejně jako Iannone. Naopak suzuki Aleixe Espargara tempu nestačila.

Výměna za náhradní stroje, které byly připraveny v boxech, se nekonala, začalo pršet ještě víc. Hernándezovi ale nebylo dopřáno zvítězit. Opustil trať z prvního místa, ale zajel si do depa do nový motocykl. Iannone po povedení stíhačce upadl. Ducati se zepředu nezmizely, připojil se k nim Scott Redding! Do konce závodu zbývalo ještě 15 kol, když byla vyvěšena rudá vlajka. Hondy, které se začaly přibližovat, se ke slovu nedostaly.

V posledním kole před stopkou byl v čele Dovizioso, Danilo Petrucci jej předjel až poté. Jenže pršet opět přestalo, a tak se připravovaly stoje pro nový závod na 12 okruhů (původně byl vypsán na 26). V 15:00 se startovalo znovu i s Iannonem. Aleix Espargaró vyjel z trati, Marc Márquez přehnal snahu, takže se v čele usadil Rossi před Doviziosem, Marc se propadl na trojku Spadli Pedrosa a Cal Crutchlow, ale vzápětí i Dovi! Dominance Ducati byla najednou fuč, Petrucciho zklamal stroj.

S mokrým assenským asfaltem se potkal i Bradley Smith, Aleix Espargaró a poté lídr Rossi. O vítězství tak v tu chvíli bojovali Márquez a Jack Miller (Honda Marc VDS). Pol Espargaró bojoval o pódium se Scottem Reddingem. Australan Miller Španělovi ujel a vyhrál, neodpustil si ani wheelie, z posledního pódia se nakonec radoval britský jezdec. Álvaro Bautista (Aprilia) spadl v posledním kole ze šestky.

Dutch TT MotoGP 2016 – Pořadí v cíli
1. Jack Miller Honda Estrella Galicia 0,0 Marc VDS 22:17,447 min
2. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team +1,991 s
3. Scott Redding Ducati Octo Pramac Yakhnich +5,906 s
4. Pol Espargaró Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +9,812 s
5. Andrea Iannone Ducati Ducati Team +17,835 s
6. Héctor Barberá Ducati Avintia Racing +18,692 s
7. Eugene Laverty Ducati Aspar Team MotoGP +22,605 s
8. Stefan Bradl Aprilia Aprilia Racing Team Gresini +23,603 s
9. Maverick Viñales Suzuki Team Suzuki Ecstar +26,148 s
10. Jorge Lorenzo Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +27,604 s

Pořadí MS po osmi závodech: 1. Marc Márquez 145, 2. Jorge Lorenzo 121, 3. Valentino Rossi 103, 4. Dani Pedrosa 86, 5. Maverick Viñales 79...

Moto2

Nejrychlejší v kvalifikaci Thomas Lüthi po startu klání prostřední kubatury nenechal nic náhodě a vyrazil vpřed. Za něj se pověsil jeho kolega z týmu Interwetten Dominique Aegerter, ale po chybce jej pokořil Sam Lowes. O další příčky se prali Zarco s Nakagamim, který byl nejrychlejší ráno. Spadl Axel Pons. Jenže pak se začal dopředu prokousávat Franco Morbidelli, až se vyhoupl do čela.

Sam Lowes s Johannem Zarcem naopak ztráceli kontakt s první pěticí, do které se dostal i Lorenzo Baldassarri. Nakagami chtěl naopak vyhrát! Ze hry ale nebyl ještě ani francouzský obhájce titulu, který se dotáhl, nelze zapomínat také na Toma Lüthiho. Japonec začal překvapivě ostatním ujíždět, byl o půl sekundy na kolo rychlejší. Bojovalo se i o sedmé místo, konkrétně dvojice Rins-Corsi.

Lüthi se propadl až na šestku, v jedné ze zatáček byl příliš dlouhý. Nakonec se po chvíli odporoučel k zemi. O lídrovi nebylo pochyb, piloti za ním se rozdělili nejprve na dvojice a později se pole konečně roztrhalo. A objevila se bíločervená vlajka: déšť. Závod pokračoval, Zarco sice Nakagamiho o něco stáhl, ale začalo pršet více. To znamenalo v předposledním kole rudý praporek a konec závodu. Z bezpečnostních důvodů. Takaaki se tak radoval z prvního triumfu v kariéře.

V devadesátých letech a na začátku milénia japonští závodníci hlavně nižším třídám dominovali. Posledním byl však Yuki Takahashi před šesti lety v Katalánsku, vyhrál rovněž Moto2. Zajímavá situace vznikla aktuálně v celkovém pořadí: Zarco i Rins mají stejně bodů.

Dutch TT Moto2 2016 – Pořadí v cíli
1. Takaaki Nakagami Kalex Idemitsu Honda Team Asia 34:33,948 min
2. Johann Zarco Kalex Ajo Motorsport +2,435 s
3. Franco Morbidelli Kalex Estrella Galicia 0,0 Marc VDS +5,670 s
4. Sam Lowes Kalex Federal Oil Gresini Moto2 +7,069 s
5. Lorenzo Baldassarri Kalex Forward Team +7,883 s
6. Álex Rins Kalex Paginas Amarillas HP 40 +9,215 s
7. Simone Corsi Speed Up Speed Up Racing +9,482 s
8. Álex Márquez Kalex Estrella Galicia 0,0 Marc VDS +15,004 s
9. Dominique Aegerter Kalex CarXpert Interwetten +15,227 s
10. Jonas Folger Kalex Dynavolt Intact GP +15,404 s

Pořadí MS po osmi závodech: 1. Johann Zarco 126, 2. Álex Rins 126, 3. Sam Lowes 121, 4. Thomas Lüthi 93, 5. Takaaki Nakagami 78...

Moto3

Závod nejmenší kubatury byl hned od začátku poznamenán haváriemi. Prvním jezdcem, který upadl, byl Albert Arenas (jede místo Jorge Martina na Asparově mahindře), bohužel kvůli němu musel Jakub Kornfeil opustit trať. V nepříjemné situaci se ocitli Fabio Quartararo a Gabriel Rodrigo, kteří upadli v poli a neodporoučeli se mimo trať, naštěstí bez zranění. Skončil i argentinský vítěz Pawi. Čelo závodu jelo dlouho pohromadě. Tón udával hlavně vítěz zahřívacího tréninku Romano Fenati, vpředu nechyběli Bagnaia, Brad Binder, di Gianantonio, Antonelli a Bastianini.

Kromě Jihoafričana, lídra tabulky, se nám tento závod proměnil na otevřené mistrovství Itálie. Aron Canet, respektive jeho stroj skončil v kotrmelcích, naštěstí se motorka s pilotem nepotkala, mohlo být hůř... Do nehody se připletl Juanfran Guevara, který to odnesl také. Andrea Migno vyjížděl do závodu z první řady, ale brzy odcouval dozadu. Jenže ještě neřekl poslední slovo, protože ve vedoucí skupině se drželo 14 jezdců! Chvíli se na čele dokonce objevili všichni tři jezdci týmu VR46 (Migno, Fenati a Bulega).

Spadli Japonec Suzuki a Alexis Masbou. Šest kol před cílem přišla chyba Brada Bindera po incidentu s Andreou Mignem (k přímému kontaktu nedošlo), Jihoafričanovi se zavlnila motorka, opustil trať a chvíli mu trvalo, než se vrátil. Třináctý. A začalo pršet... Bylo jasné, že „poleman“ Bastianini nevyhraje, protože jej Bulega lehce zavřel, Enea o něj zavadil a letěl. Nedokončil ani Darryn Binder, mladší bratr Brada (jel na bodech).

Vedoucí grupa se roztrhla na dvě, vpředu zůstalo šest jezdců, kteří si to rozdali až na cílové rovince. Nakonec byl nejrychlejší „Pecco“ Bagnaia, pro jezdce i Mahindru je to první vítězství vůbec. Na pódiu jej doplnili di Gianantonio a Migno, který byl posunut o místo kvůli drobnému zkrácení tratě ve finálním souboji. Jakub Kornfeil opět bodoval.

Dutch TT Moto3 2016 – Pořadí v cíli
1. Francesco Bagnaia Mahindra Aspar Mahindra Team Moto3 38:11,535 min
2. Fabio di Giannantonio Honda Gresini Racing Moto3 +0,039 s
3. Andrea Migno KTM Sky Racing Team VR46 +0,018 s
4. Romano Fenati KTM Sky Racing Team VR46 +0,084 s
5. Niccolo Antonelli Honda Ongetta-Rivacold +0,136 s
6. Jules Danilo Honda Ongetta-Rivacold +0,161 s
7. Nicolo Bulega KTM Sky Racing Team VR46 +0,826 s
8. Joan Mir KTM Leopard Racing +0,839 s
9. Bo Bendsneyder KTM Red Bull KTM Ajo +1,023 s
10. Lorenzo dalla Porta Honda Estrella Galicia 0,0 +1,038 s
13. Jakub Kornfeil Honda Drive M7 SIC Racing Team +15,641 s

Pořadí MS po osmi závodech: 1. Brad Binder 151, 2. Jorge Navarro 103, 3. Romano Fenati 93, 4. Francesco Bagnaia 79, 5. Nicolò Bulega 75... 10. Jakub Kornfeil 45

Aleš Dragoun
Diskuze (0)