Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Einride T-Log: Autonomní nákladní vozidlo pro svoz dřeva

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Švédská společnost Einride se věnuje vývoji elektřinou poháněných nákladních vozidel s autonomními systémy řízení a její v pořadí druhý model s označením T-log se specializuje na přepravu dřeva.

Společnost Einride v loňském roce zaujala elektřinou poháněným těžkým nákladním vozem T-Pod s autonomními systémy řízení. Na rozdíl od řady podobných projektů toto vozidlo nezůstalo pouze na papíře, ale jeho vývoj pokračuje.

Einride T-Pod v letošním roce zamířil do zkušebního provozu a plně funkční prototyp bude ve spolupráci s DB Schenker na podzim letošního roku nasazen ve Švédsku do běžného silničního provozu.

Společnost Einride i díky tomu v letošním roce pokračuje v rozvíjení svého projektu a na T-Pod se skříňovou nástavbou navazuje novinkou pojmenovanou T-Log. Toto vozidlo využívá stejný technický základ jako jeho starší příbuzný, ale je určeno pro svoz dřeva.

Einride pro autonomní řízení svých vozidel využívá platformu NVIDIA Drive, umožňující za využití sítě 4G jejich dálkové řízení v případě, že se dostanou do situace, s nímž si neporadí. Samotná vozidla jsou vybavena soustavou kamer, radarů a senzorů LiDAR, sledujících prostor kolem celého vozu.

Einride T-Log pro svoz dřeva má pak disponovat i stejným pohonným systémem jako jeho starší příbuzný T-Pod, což znamená, že má být vybaven bateriemi s kapacitou 200 kWh. Ty mají umožnit dojezd kolem 200 km na jedno nabití. Maximální rychlost má být elektronicky omezena na 85 km/h.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)