Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický Jaguar? Už za dva roky

Michal Fokt
Diskuze (6)
Stejně jako Audi a BMW, i Jaguar bude mít čistě elektrický vůz se specifickým designem, inspirovaným supersportovním C-X75.

Jaguar dostal v rámci skupiny JLR za úkol vyvinout elektromobil, jehož technika by se dala použít i pro koncernového souputníka. Je tedy zřejmé, o co půjde - sportovně laděný crossover s pohonem všech čtyř kol. Ukáže se už příští rok, do prodeje se však dostane až v roce 2017.

Společnosti Jaguar Land Rover není elektřina v autech úplně cizí. Land Rover experimentoval donedávna s elektromobily a v současnosti nabízí hybridní Range Rover, je to ovšem Jaguar, kdo dostal za úkol dotáhnout tuto techniku do zdárného konce. Vývoj už probíhá a podle informací Autocaru bude hotovo příští rok, kdy se představí finální model, jehož prodej bude zahájen následně.

U Jaguaru se odrazili od současné popularity crossoverů a tak bude elektrický model sportovně laděné SUV, zacílené zejména na Audi X6 a Teslu Model X. Nemělo by se však jednat o nějakou parafrázi F-Pace, vůz má prý být "silně ovlivněn" supersportovním elektromobilem C-X75, který se s pomocí Williamsu málem dostal do sériové výroby. Sice si tento mix kategorií neumím úplně představit, ale Ian Callum si určitě poradí. Už teď insideři automobilky tvrdí, že design bude "revoluční", srovnatelný s produkty divize "i" od BMW.

Elektrický Jag bude mít pravděpodobně čtyři motory, pro každé kolo jeden, takže nebude třeba kardan, jednotky budou umístěné pravděpodobně v šasi. Mateřská Tata sice experimentuje s elektromotory v nábojích kol a udělala prý výrazný pokrok, ovšem stále tu bude nevýhoda značných neodpružených hmot. Elektrický crossover využije hliníkovou platformu modelů XE a F-Pace, která už byla vyvíjena s ohledem na aplikaci elektrického a plug-in hybridního pohonu.

Jak by mohly naznačovat patentové spisy, vůz by se mohl jmenovat EV-Type, jakkoli to není zrovna sexy, vyrábět by se mohl v rakouském Grazu a očekává se, že jej bude možné dobíjet indukčně, tedy bez použití kabelů. Podobně koncipovaný Land Rover by se měl ukázat s lehkým zpožděním, aby si jag své prvenství v rámci JLR náležitě užil.

Michal Fokt
Diskuze (6)
Avatar - Pekelná Micinka
14. 11. 2015 16:51
Re: Zajímavé...
Domnívám se, že webpaja to i tak pochopil, ale reagoval na něco jiného ;-)
14. 11. 2015 13:14
Re: Zajímavé...
To není, proboha, žádná netrefa. To měl být vtip, možná špatný, ale vtip.
(Polopatě - BMW Q7 jako paralela k Audi X6.)
14. 11. 2015 09:49
Re: Zajímavé...
Netrefa, redakce myslela připravovanou Q6 ;-)
14. 11. 2015 09:18
Re: Zajímavé...
To nesedí správně, chybí tam k nim totiž BMW Q7. >:D
Avatar - lukas06
14. 11. 2015 08:12
Zajímavé...
..hádám, že by to mohlo být něco ve stylu Lamborghini Urus... :-) Uvidíme...myslím, že mají na to se s tím poprat! :-)
P.S. pro redakci:
"zacílené zejména na Audi X6 a Teslu Model X"
Tady mi něco nesedí! ;)