Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobil Chevrolet Spark EV zamíří do Evropy v roce 2014

David Bureš
Diskuze (1)
Premiéra minielektromobilu americké značky se odehrála loni v Los Angeles, evropští zákazníci si vůz poprvé prohlédnou v Ženevě.

Automobilka Chevrolet oznámila, že její elektromobil Spark EV se bude prodávat také na vybraných evropských trzích, a to počínaje příštím rokem. V USA se vůz začne prodávat již letos v létě.

Elektrický motor z dílny koncernu General Motors poskytne výkon 100 kW a točivý moment 542 Nm. Tato síla Sparku EV poskytne slušný odpich, z 0-100 km/h má automobil zrychlit za méně než 8,5 sekundy.

Kapacita použitých lithium-iontových baterií činí „více než“ 20 kWh. Chevrolet neuvádí, jaký bude dojezd vozu, pouze předpokládá, že tímto parametrem bude Spark EV patřit mezi nejlepší ve svém segmentu.

Díky rychlonabíječce je možné dobít akumulátor na 80 procent jeho kapacity za zhruba 20 minut. Dobíjení z běžné zásuvky o 230 V má trvat šest až osm hodin. Baterie podle dřívějších zpráv váží 254 kilogramů.

Cílem automobilky bylo navrhnout Spark EV tak, aby vypadal luxusněji. V upraveném interiéru se tak objevují dva sedmipalcové LCD displeje. Jeden tvoří přístrojový panel před řidičem, druhý je umístěn na středové konzoli, pomocí něj je možné ovládat multimediální systém MyLink nebo klimatizaci.

Multimediální systém MyLink umožní komunikaci s chytrými telefony. Majitelé iPhonů s operačním systémem iOS 6 pak v autě budou moci využívat asistenční systém Siri.

David Bureš
Diskuze (1)
14. 2. 2013 13:46
No to je teda ošklivé autíčko.
:-(