Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP 2018: Volkswagen Touareg – Pět hvězd i s jistými nedostatky

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Volkswagen Touareg ve své třetí generaci získal plný počet hvězd, ale má jistý prostor pro zlepšení v ochraně dospělých cestujících i chodců.

Volkswagen Touareg byl poprvé testován organizací Euro NCAP podle jejích materiálů v roce 2004. Tehdy získala první generace tohoto SUV pět hvězd za ochranu dospělých cestujících, čtyři hvězdy za ochranu dětí a jednu hvězdu za ochranu chodců. Letos byl Touareg testován teprve podruhé a opět dosáhl na nejvyšší hodnocení.

Předmětem testu byl Volkswagen Touareg 3.0 TDI Elegance s pětidvéřovou karoserií a pohotovostní hmotností 2065 kg.

Bezpečnostní výbava testovaného exempláře obsahovala tříbodové bezpečnostní pásy s předepínačem a omezovačem síly na všech sedadlech, čelní, boční a hlavové airbagy, připomínání nezapnutého bezpečnostního pásu pro všechna sedadla, systém automatického nouzového brzdění, omezovač rychlosti, systém sledování jízdních pruhů a aktivní kapotu motoru.

Ochrana dospělých

Prostor pro cestující zůstal během čelního nárazu 40 procenty přídě stabilní. Ochrana řidiče i spolujezdce na předním sedadle byla dobrá s výjimkou hrudníku řidiče, kde byla ochrana mezní a u holení obou figurín byla dostačující.

Při čelním nárazu celou přídí byla ochrana hrudníku řidiče i spolujezdce na zadním sedadle mezní a u ostatních sledovaných částí jejich těl byla dobrá.

Při bočním nárazu byla ochrana všech částí těla i hlavy řidiče dobrá. V případě nárazu bokem na sloup byla ochrana hrudníku řidiče vyhodnocena jako mezní.

crashtest vw euroncap video crashtest vw euroncap video

Euro NCAP 2018: Kategorie 1 - Ochrana dospělých
TestČelní - deformaceČelní - celá šířeBočníWhiplashAEB cityCelkem
Jednotkybodybodybodybodybodybody%
Ochrana dospělých6,7714,91,63,733,989%

Ochrana dětí

Při čelním nárazu 40 procenty přídě byla ochrana figuríny desetiletého i šestiletého dítěte dobrá s výjimkou krku desetiletého dítěte, kde byla vyhodnocena jako dostatečná. Při bočním nárazovém testu byla ochrana obou figurín dětských cestujících dobrá.

Euro NCAP 2018: Kategorie 2 - Ochrana dětí
TestČelní nárazBoční nárazBezpečnostní výbavaUpevněníCelkem
Jednotkybodybodybodybodybody%
Ochrana dětí15,4871242,486%

Ochrana chodců

Aktivní kapota motoru, která byla zkoušena ve zdvižené poloze, poskytuje v případě srážky s chodcem převážně dobrou ochranu a kolem krajů pak dostačující až mezní. Ochrana u přední hrany kapoty motoru je slabá, ale tradičně problematická oblast, kterou představuje okolí A sloupků s nedostatečným hodnocením, zde byla označena jako mezní.

Ochrana pánve chodců byla v téměř celé šíři přídě vozu vyhodnocena jako nedostačující, zatímco nohy chodců jsou v celé šířce nárazníku chráněny dobře.

Euro NCAP 2018: Kategorie 3 - Ochrana chodců
TestHlavaPánevNohyAEBCelkem
Jednotkybodybodybodybodybody%
Ochrana chodců18,50,869,334,672%

Asistenční systémy

Volkswagen Touareg má ve své výbavě systém automatického nouzového brzdění, který v rychlostech typických pro městský i dálniční provoz fungoval a rozpoznával cyklisty i chodce. Ve většině zkoušených situací byl schopen zabránit nehodě nebo snížit rychlost a zmenšit tím následky kolize.

Systém pro sledování jízdního pruhu varuje řidiče před jeho opuštěním a může mírně zasahovat do řízení.

Euro NCAP 2018: Kategorie 4 - Asistenční systémy
-Omezovač rychl.Připomínač pásůJízdní pruhyAEB InterurbanCelkem
-bodybodybodybodybody%
Asistenční systémy1,933,32,410,681%

Celkový výsledek: Pět hvězd

Volkswagen Touareg i přes jisté nedostatky v ochraně chodců i dospělých cestujících vychází z testů Euro NCAP jako bezpečný automobil. Největší prostor pro zlepšení představuje především ochrana pánve cestujících při nárazu do přední hrany kapoty motoru.

Euro NCAP 2018 - Rekapitulace výsledků
Kategorie1234Celkem
NázevOchrana dospělýchOchrana dětíOchrana chodcůAsist. syst.Vážený průměr
Jednotkybody%body%body%body%%
Výsledky3489%42,486%3572%10,681%83%
Počet hvězd*****

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)