Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Něco pro hračičky: Funkční model Ferrari 312 PB v měřítku 1:3

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Francouz Pierre Scerri měl sen a ten si splnil. Jako teenager totiž v roce 1972 viděl naživo sicilský závod Targa Florio a učaroval mu zvuk vítězného dvanáctiválce Ferrari 312 PB.

Vlastnit originál je pochopitelně mimo finanční možnosti normálního smrtelníka a monsieur Scerri nebyl výjimkou. Rozhodl se tedy nakonec, že si postaví model tohoto vozu. Ovšem ne jen tak ledajaký, nýbrž plně funkční. Nečekejte však žádné rádiem řízené elektrické autíčko.

Stavba musí vždy začít plány. Scerri získal detailní fotografie skutečného auta, které převedl do schémat a kreseb. Tohle ale není práce na dvě odpoledne, trvalo mu to tři roky. Francouz si dělal všechno sám a nikdo mu při realizaci jeho snu nepomáhal! Každý díl prošel jeho rukama, nejprve bylo nutné vyrobit formy. Pneumatiky jsou z pryže, světlomety ze skla, respektovány byly všechny původní materiály, aby výsledný skvost zcela odpovídal originálu. Jen je vše třikrát zmenšené.

A co bije před zadní nápravou sportovního prototypu? Bezesporu mistrovské dílo. Plochý dvanáctiválec s přímým vstřikem benzinu a mazáním se suchou klikovou skříní. Z objemu 100 cm3 poskytuje necelých 6 kW při 10.500 otáčkách. Funkční je i převodovka včetně pohonu zadní nápravy, pedály a přístroje. Jako u skutečného auta, z výfuků zmenšeniny se line dokonce i totožný zvuk!

Práce na modelu trvaly dalších dvanáct roků, celkem tedy patnáct. V prosinci 1992 bylo vše hotovo. Automobilový hodinář, profesí ovšem telekomunikační inženýr, nad svým perfektním výtvorem strávil nějakých 20 tisíc hodin.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
16. 7. 2012 23:47
Skvele dielo
Klobuk dolu aj s celou hlavou pred tymto panom, jeho ctiziadostivostou, vytrvalostou a odhodlanim.
Je to priam neuveritelne take nieco zostrojit a iba potvrdzuje porekadlo; ked sa chce, tak sa da.
16. 7. 2012 20:05
Pro Nepálce
Nejmenší člověk na světě, Nepálec Čandra Bahádur Dangi, který měří 55cm, by do něj moh rovnou skočit a jet. Bylo by mu akorát. Horší je, že mu je už sedmdesátdva roků, takže by asi jel úplnej tabák. :-) :-) :-)

Jinak samozřejmě velký obdiv, zatím jsem nic tak komplexně propracovaného a funkčního neviděl. :yes: