Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari F60America: Deset kusů k zámořskému jubileu

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Ferrari už před měsícem oznámilo, že chystá další speciální model. Je tu, jmenuje se F60America a jedná se o F12 bez střechy.

Ano, automobilka z Maranella sice nedávno představila otevřenou 458 Speciale A, to však nebylo to pravé ořechové. Ta očekávaná novinka přichází až teď a jmenuje se F60America. Proč? Vzpínající se koník slaví šest dekád působení na americkém trhu. Jak prosté! Navíc e odkazuje na klasický 275 GTS/4 NART, který byl také určen pouze pro zámoří. To se ale psal rok 1967. NART znamená North American Racing Team, jednalo se o stáj založenou bývalým závodníkem Luigim Chinettim. Kromě sportovních vozů nasazovala monoposty sem tam i do formule 1 a používala výhradně modrobílou kombinaci barev. Právě Chinetti si „gétéesko“ objednal u samotného Enza Ferrariho.

F60America je vlastně otevřenou verzí modelu F12berlinetta a firemní fotky říkají, že je modré s bílým pruhem... Místo střechy trůní za hlavami dvojice cestujících masivní ochranné oblouky z uhlíkových vláken, zčásti potažené dokonce kůží. Sahají až k zavazadelníku. Oproti běžným kupé se lehce změnila příď i záď exkluzivního supersportu, také boky mají směrem od nasávacích otvorů v předních blatnících jinak tvarované prolisy. Mohutná chromovaná mříž však vpředu zůstala. Kola dostala speciální výroční logo, které najdeme i uvnitř na karbonovém středovém tunelu.

Interiér pak vyznává tradiční barvu Ferrari: rudou v kombinaci s černou. První však vládne pouze místu pro pilota, což je zajímavé. Na jeho straně jsou také kompozitové prvky (palubní deska, výplně dveří), na obě sedadla vyšili Italové americkou vlajku. F60America je také vybavena lehkou plátěnou stříškou, kterou je možné použít do rychlosti 120 km/h. Musí se však nasadit ručně, žádné elektromotorky jí nepomáhají, kdepak!

V přídi se nachází s berlinettou F12 shodný atmosférický dvanáctiválec objemu 6,26 l o výkonu 544 kW. 690 N.m přenáší dozadu sedmistupňová dvouspojková převodovka. Akcelerace se oproti uzavřené verzi nezměnila, z klidu na stovku sprintuje spider (k Ferrari se opravdu pojem „roadster“ nehodí) za 3,1 s.

F60 America má premiéru tento víkend na galavečeři pořádané radnicí ve snobské čtvrti kalifornského Los Angeles - Beverly Hills. Vznikne jich pouze deset kusů, stejně jako v úvodu zmíněného předchůdce. Cena oficiálně zveřejněna nebyla, ale objevily se zprávy o částkách v rozmezí od 2,1 do 3,2 milionu dolarů (45,7-69,7 mil. Kč). I přesto si žádný z nich už zájemci nekoupí, jsou totiž všechny vyprodány. Zaoceánští sběratelé už si je rozebrali. Proč ne, jejich cena časem ještě poroste. Ferrari se tak vrací k limitovaným sériím, které produkovalo už v 50. a 60. letech minulého věku.

F60America navíc není první otevřenou verzí na základě berlinetty, tou se stalo už letos v červnu jediné rudé F12 TRS. Navíc představuje jakýsi dárek na rozloučenou i pro Lucu di Montezemola, který ve funkci prezidenta Ferrari končí 13, října.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
12. 10. 2014 13:03
Nesnáším ty kýčovité pruhy
naštěstí si můžu objednat Speciale i bez nich...až vyhraju ve sportce. >:D
12. 10. 2014 12:15
velmi malo
Je to celkom pekne, krajšie ako sa aperta ale somarina je že vznikne iba 10 kusov dufam že spravia ešte iny roadster.