Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat 124 Spider by mohl dostat motor z Alfy 4C

Michal Fokt
Diskuze (3)
Pokud čekáte na výkonnější Mazdu MX-5, tak nejspíš marně. Ovšem pokud nemáte nic proti v Japonsku vyráběnému Fiatu, nakonec byste se dočkat mohli.

Na silnicích už špionážní fotografové "loví" kamuflované snímky Fiatu 124 Spider, což bude, jak známo, derivát Mazdy, zamýšlený původně jako malý sporťák značky Alfa Romeo a tak se začínají objevovat také bližší informace i spekulace, týkající se nového italského roadsteru. Ten by se měl světu představit až v březnu 2016 v Ženevě, není však vyloučeno, že se objeví i dříve, ovšem vzhledem k tomu, že Mazda začne prodávat MX-5 v Evropě až na jaře příštího roku, moc velké zpoždění vlastně mít nebude.

Pokud byste s ohledem na určitou designovou spřízněnost současných vozů Mazda s Alfou Romeo čekali, že Fiat u japonského roadsteru akorát pozmění příď a záď, jste na omylu. Maskované prototypy ukazují, že Fiat 124 Spider bude mít vlastní identitu vyjádřenou kompletně novou karoserií a patrně též interiérem, Italové šli dokonce tak daleko, že se u aut nebudou shodovat ani zpětná zrcátka. Společné tedy bude de facto pouze šasi a (možná) převodovka.

Do vlastní karoserie si Fiat chce dát totiž i vlastní motory a to představuje vcelku dobrou šanci, jak spojit hravost a řiditelnost miaty s výkonem. Dobře víme, že Mazda je toho názoru, že 160 koní z atmosférického dvoulitru stačí, zatímco "rumormill" v případě 124 je o poznání velkorysejší. Otevřený Fiat by měl mít přeplňovanou benzinovou čtrnáctistovku o výkonu kolem 140 koní a už ta bude nejspíš na podobné dynamické úrovni, jako silnější MX-5, britský Top Gear však hovoří o tom, že auto dostane i motor 1.75 TBi z Alfy 4C.

Osmnáctistovka Alfy se "nabízí" už proto, že 124 měla být původně součástí portfolia milánské značky a motor disponuje v Alfě 4C výkonem 241 koní. Je otázkou, zda Alfa dovolí Fiatu stejnou potenci, ale hovoří se o tom, že by 124 Spider mohl mít výkon v rozmezí 200-240 koní. I to bude dramaticky více, než poskytne MX-5. Logicky by se tak nabízelo použití této motorizace pro verzi Abarth 124 Spider.

Něco málo si do spekulací ohledně budoucího modelu přidává i designér Fiatu Roberto Giolito, jenž prozradil, že roadster bude mít velmi "maskulinní", svalnatý vzhled, je ovšem otázkou, zda se italským stylistům povede něco lepšího, než nová MX-5, ta totiž také s imagí "auta pro kadeřníky" tentokrát skoncovala velmi rázně a vyhlíží velmi agresivně a sportovně.

Michal Fokt
Diskuze (3)
21. 7. 2015 09:27
Hlavně ať to má pořádný manuál!
Tak hlavně ať to nesprasí jako 4C samočinnou převodovkou a digitálním přístrojovým štítem! Nový Fiat 124 Spider potřebuje (kromě okouzlujícího designu s retroprvky a typicky "nakřáplým" fiatovským zvukem) pořádnou manuální skříň s precizním, krátkým řazením, klasické "budíky" na přístrojové desce a samozřejmě také poctivou mechanickou parkovací brzdu!
Avatar - Michal Fokt
20. 7. 2015 16:32
Re: Výkon
Díky za upozornění, to je opravdu kouzlo nechtěného. :-)
Avatar - šmoula nešika
20. 7. 2015 12:25
Výkon
Dovolil bych si požádat autora o kontrolu údajů v předposledním odstavci. 124 koní 4C fakt nemá. :-)