Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat 500: Nová generace povyroste, retro tvary zůstanou

David Bureš
Diskuze (27)
Fiat 500 je aktuálně nejprodávanějším minivozem v Evropě. I z toho důvodu je jasné, že se jeho nástupce až tolik nezmění.

Aktuální generace Fiatu 500 je na trhu už od roku 2007. Přestože její retro křivky za tu dobu nijak nezestárly, přichází čas na obměnu. Nová generace se začne prodávat v roce 2016. Vyplývá to z informací britského magazínu Auto Express.

Britský časopis, který je tak jako český Auto Tip součástí nadnárodní skupiny Auto Bild, zveřejnil rovněž digitální nákresy naznačující podobu chystaného auta. Z nich vyplývá, že vnější křivky pětistovky projdou jen evolucí. Není to velkým překvapením, retro tvary stále táhnou, čehož je důkazem, že se rodina 500 postupně rozšiřuje – o MPV 500L nebo plánované SUV 500X.

Naopak interiér má projít většími změnami. Novinkou bude na středové konzoli velká dotyková obrazovka, kam se podle Auto Expressu přesune většina ovládacích tlačítek. Jedná se tedy o následování směru nastoleného konkurenčním PSA.

Také konvenční budíky před řidičem nahradí displej, na kterém vedle údajů o rychlosti budou zobrazovány i další důležité informace. Milovníci dekoru v barvě karoserie vedoucího přes celou palubní desku se strachovat nemusí, vydrží i v následující generaci.

Rozměrově nová 500 povyroste, a to kvůli požadavkům amerického trhu, který patří mezi důležitá odbytiště tohoto vozu. Automobil bude delší a širší, což pomůže rozměrům kabiny.

Nabídka motorů se patrně nijak výrazně nezmění, nadále se počítá s dvouválcem 0.9 TwinAir a turbodieselem 1.3 MultiJet, pokračovat zřejmě bude i zážehová dvanáctistovka. Proti aktuálním provedením však lehce vzroste výkon nabízených agregátů, a to i kvůli nárůstu rozměrů auta. Na vrcholu nabídky budou nadále stát verze z dílny Abarthu.

Fiat 500 bude i v nové generaci nabízen pouze s třídveřovou karoserií, s pětidveřovou variantou se nepočítá, však už mezi pětidveřovými miniauty jsou Turínští zastoupeni Pandou. V plánu je však o segment větší pětidveřový hatchback s retro křivkami pětistovky, který nahradí dnešní Punto.

David Bureš
Diskuze (27)
18. 2. 2014 17:40
Re: Dokonalé nelze vylepšit,
A co fordy, tie maju papule ako vrata, ako keby chceli cestou zozrat vsetky zajace. ;-)
18. 2. 2014 08:13
Re: Fiat 500?
U teba tou iróniou vôbec nie som si istý...
18. 2. 2014 07:55
Re: Ako zabiť legendu
Plne súhlasím s názorom. Tiež som majiteľom 500ky, od leta 2013, kúpil som si ju, lebo sa mi páčila už od jej nástupu. Pripravovaný facelift tiež vnímam ako zlý krok a už teraz môžem vyhlásiť, že s kúpou ďalšej 500ky nepočítam. Je mi jasné, že vzhľadom na častú obmenu, facelift konkurencie je aj fiat nútený pripraviť určité zmeny, ale dané tvary absolútne popierajú ten retro odkaz na pôvodnú 500ku a robia z nej 500L mini.
Avatar - KANKUNEN
18. 2. 2014 06:53
Re: Ako zabiť legendu
I Jaguar se na klasiku musel vykašlat. 500 100x jinak zabije samotnou dokonalou 500. Na 500L se hodí tak žlutá barva a růžové puntíky.
18. 2. 2014 02:10
Re: pane boze
Je zaujimave, ze hlavne svetlomety natiahnute az takmer k A stlpiku u Kie ta vobec neirituju. Tam tlieskas napriek tomu.