Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat ve čtvrtletí vydělal přes miliardu eur díky Chrysleru

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
Zisk byl podpořen jednorázovým kapitálovým příjmem přes miliardu eur souvisejícím s převzetím kontrolního podílu v Chrysleru.

Italský výrobce osobních automobilů Fiat ve druhém čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem 1,24 miliardy eur (zhruba 30 miliard Kč) po ztrátě 17 milionů eur před rokem.

Zisk byl podpořen jednorázovým kapitálovým příjmem přes miliardu eur souvisejícím s převzetím kontrolního podílu v americkém partnerovi Chrysler.

Tržby společnosti Fiat ve čtvrtletí meziročně stouply o 40 procent na 13,15 miliardy eur. Od začátku června bylo do výsledků zahrnuto rovněž hospodaření Chrysleru. Bez Chrysleru by se tržby zvýšily pouze o 6,5 procenta na deset miliard eur.

Fiat dnes rovněž zlepšil výhled pro celý letošní rok. Automobilka nyní počítá s celoročním čistým ziskem kolem 1,7 miliardy eur při tržbách přes 58 miliard eur.

Fiat předloni získal pětinový podíl v Chrysleru spolu s kontrolou nad vedením podniku. Svůj podíl poté několikrát zvýšil a nyní je již většinovým vlastníkem americké firmy.

Chrysler dnes oznámil, že jeho čistá ztráta ve druhém čtvrtletí stoupla na 370 milionů dolarů (přes šest miliard Kč) ze 172 milionů dolarů před rokem kvůli nákladům souvisejícím se splacením vládních půjček.

Průmyslová skupina Fiat se začátkem letošního roku rozdělila na dvě části. Výrobce osobních automobilů Fiat, který zahrnuje značky Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Ferrari či Maserati, se tak oddělil od producenta nákladních vozů a těžké techniky Fiat Industrial.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
27. 7. 2011 22:10
Re: Comedia italiana
To jsou právě ty marketingové proklamace, kterým já osobně váhu moc nepřidávám.

Kdybych věřil marketingu, tak žiju v bludu, že je Fiat tou nejúspěšnější automobilkou v Evropě.
Audi na A1 rozhodně neprodělá.
27. 7. 2011 21:52
Re: Comedia italiana
Ovšem Fiat už teď překonal své plány pro první rok:
[odkaz]

Zatímco Audi plány v prvním roce dvakrát snižovalo:
[odkaz]

V tom rozdíl nevidíš?
Avatar - Ham.
27. 7. 2011 21:07
Re: Comedia italiana
Tak on asi Ugo Fantozzi chybu neudělal a účtoval podle standardů o tom žádná. Nicméně majitelé Fiatu musí být na plech, takový minimální zisk tak velké firmy je zarážející především s přihlédnutím k minulým ztrátám, jen na loňskou ztrátu budou hoši makat 17 let a to za předpokladu, že se celých 17 let se bude jen dařit a nebude žádná krizička, no někdo tomu evidentně stále věří....
27. 7. 2011 20:41
Re: Comedia italiana
Samozřejmě až prodejní čísla řeknou kde je pravda, o tom žádná.

Ty v tom vidíš pořád konkrétní modely, já v tom vidím schopnosti prosadit se v cizím segmentu.
Úspěšnost je vždy hlavně o prodejích. Nějakým proklamacím marketingu osobně moc váhy nepřidávám.
27. 7. 2011 20:26
Re: Comedia italiana
prostě ses dnes rozhodl že budeš mít poslední slovo a tím posledním slovem bude, že subkompakt od prémiového výrobce bude "úspěšnější" než pětimetrový mainstreamový crossover..... :-) OK, je to velmi zajímavé srovnání....

Takže ti to přejme a počkejme na prodejní čísla :yes: (jinak co chápeš pojemem "úspěšnější" - absolutní prodejní počty nebo naplnění prodejních plánů?)