Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Doblo Autocarro: Náklaďáček od Fiatu se představí na IAA

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Fiat přiveze na IAA do Hannoveru Doblo v nákladní verzi Autocarro. Spolu s ní bude mít premiéru i chladírenská nástavba.

Nákladní i mrazírenské verze se staví většinou na základě velkých dodávek typu Transporteru, nebo například Iveco Daily a většinou jsou dílem specializovaných firem, nenabízí je samotný výrobce. Fiat je tedy v tomto směru průkopníkem.

Ložná plocha nákladního Dobla o maximální ploše 4,2 m2 může pojmout až tunu nákladu. Má 2,30 m na délku a 1,86 m na šířku. Zadní nápravu bi-link lze zatížit 1450 kg, přední pak snese 1120 kg. Nákladový prostor má rám z vysokopevnostní oceli, podlaha je překližková a postranice hliníkové. Pod podlahou je místo pro uložení pracovních nástrojů, přístrojů a nářadí. Zadní okno kabiny je chráněno robustní mříží. Fiat vyvinul tuto verzi pro potřeby zemědělců, stavebních firem a komunální služby, například pro údržbu městské zeleně.

Mrazírenský box postavila firma Kress na bázi Dobla s nejdelším rozvorem. Je možné v něm přepravovat zboží podléhající rychlé zkáze (zejména potraviny) při teplotě do -20 °C. Vnitřek je důkladně izolován proti vodě systémem Duroflex, celá nástavba je z materiálu Durolite, který oproti tradiční oceli přináší až čtvrtinovou úsporu hmotnosti.

Dovnitř se vejde až 6 m3 nákladu, užitečná hmotnost je ale menší než u dříve popisovaného trucku, činí 600 kg.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)