Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Simba – první malý evropský off-road

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Součástí expozice automobilky Fiat na 27. ročníku Bologna Motor Show je koncept Fiat Simba, který ukazuje jednu z množných cest vývoje v kategorii malých vozů.

Fiat Simba je v současnosti prezentován jako první malý vůz kategorie off-road v Evropě. Tento vůz v sobě spojuje rozměry, které jsou charakteristické pro malé vozy, komfort klasických cestovních vozů a jízdní vlastnosti automobilů s pohonem všech kol. Délka Simba je 3680 mm, šířka 1630 mm a výška 1730 mm. Pohon 4x4 je řešen u konceptu nového Fiatu jako trvalý pohon přední nápravy se samočinně přiřaditelným zadním náhonem pomocí viskózní spojky. Toto technické řešení využívá výhod pohonu 4x4 pouze v situacích, kdy dojde k prokluzu předních kol a je tak vhodné připojit zadní náhon. Naopak při běžném provozu je zapojen pouze přední náhon, čímž je dosaženo nižší spotřeby pohonných hmot.

Design vozu se výrazně neliší od designérských linií současných off-roadů. Tvary karoserie i přes své poměrně malé rozměry propůjčují Fiatu robustní vzhled a ihned ukazují, kam Simba patří. Za typické znaky off-roadů tak lze považovat velké světlomety (Fiat má čtveřici kruhových světlometů), umístění rezervního kola vně vozu (v tomto případě na střeše), ochranný rám přední části, rozměrná skla a vnější zpětná zrcátka pro dobrý výhled z vozu. Předpokládá se, že budoucí sériové vozy vycházející z konceptu Simba budou vyráběny jako tří i pětidvéřové.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)