Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Edge: nabroušené ostří

Libor Zezulka
Diskuze (34)
Letošní autoshow v Detroitu se nese především v duchu nových crossoverů. Jeden takový představil i domácí Ford.

Fordův nový crossover, který sdílí technický základ snovým crossoverem Lincolnu, má jméno Edge. Co se designu týče, navazuje Edge, a to zejména tvarováním přídě a mřížkou chladiče, na model Fusion. Americký výrobce ve své tiskové zprávě uvádí, že se nový crossover bude ucházet o zákazníky, kteří chtějí praktický, komfortní, ale zároveň stylově vyhlížející automobil.

Moderně pojatý interiér s mohutnou palubní deskou a širokým středovým tunelem nabídne dostatek prostoru, dobrou variabilitu a bohaté vybavení. Dostatek odkládacích prostor má uspokojit potřeby běžné rodiny, v šesti směrech nastavitelná a vyhřívaná přední sedadla umožní rychlé nalezení optimální pozice za volantem. Vzadu se usadí „pouze“ trojice pasažérů, sedmimístné uspořádání zůstane doménou jiných fordů.

Sklopením zadních sedadel dělených v poměru 60:40 vznikne téměř dva metry dlouhá ložná plocha. Zadní sedala přitom bude možné sklopit manuálně, zvlášť, nebo najednou pomocí elektrického systému zmáčknutím jediného tlačítka. Ve výbavě Fordu Edge se objeví nová generace navigačního systému a DVD zábavního systému, v nabídce bude i panoramatická střecha o rozměrech 685 x 736 mm.

Edge vyrostl na podvozku s osvědčenou kombinací předních vzpěr McPherson a zadního čtyřprkového zavěšení s inteligentním systémem pohonu všech kol. Sílu vozu dodává zážehový šestiválec s objemem 3.5 litru spojený s novou šestistupňovou automatickou převodovkou. Pro Edge bude připraven systém AdvanceTrac s RSC, tedy jediný stabilizační systém, který používá dva gyroskopické snímače pro kontrolu stáčení vozu kolem svislé osy a náklonů v zatáčkách.

Libor Zezulka
Diskuze (34)
9. 1. 2006 00:09
Re: OT: Audi RoadJet Concept
AUDI jde do emocí... konec hladkým plochám... zlomová studie... tohle je velké auto. Bravo AUDI :yes: