Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Evropský Ford začne vyrábět hybridy a plug-in hybridy v roce 2013

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Španělský závod Fordu ve Valencii bude od roku 2013 vyrábět vozidla kategorií HEV a PHEV.

HEV (tzv. full-hybridy) a PHEV (plug-in hybridy) budou vycházet z nové generace středních MPV C-Max/Grand C-Max, základem pro ně bude prvně jmenovaná pětimístná kratší verze. Doplní tak plně elektrickou dodávku Transit Connect a Focus třetí generace, které přijdou za rok, respektive za dva. Pátým ekologickým modelem v nabídce má být opět hybrid, ale zatím nebyl blíže specifikován.

Celkové investice do programu C-Max si v tříletém horizontu vyžádají 300 milionů eur, přímo pro hybridy je určena částka 27 milionů eur. Celý projekt podporuje jak španělská vláda, tak i regionální zastupitelstvo ve Valencii.

Ford chce využít svých zkušeností se sériovými hybridy z USA a Kanady. Full-hybrid dobíjí akumulátory pomocí malého spalovacího motoru, který slouží jako generátor. Další možností je využití kinetické energie při brzdění, která tak nepřijde coby odpadní teplo vniveč, ale přemění se na elektrickou. Plug-in hybrid navíc využívá pro nabíjení baterií externího zdroje, například běžné elektrické zásuvky.

C-Maxy se zážehovými motory EcoBoost a vznětovými TDCi se objeví v prodejnách modrého oválu po celé Evropě ještě letos ve druhé polovině roku, s nimi přijde i sedmimístný Grand C-Max s posuvnými dveřmi.

Továrna Fordu zahájí na konci příštího roku také výrobu exportní verze pro Severní Ameriku, ta bude mít také sedm sedadel. Auto, které je postaveno na nové globální platformě segmentu C, se bude prodávat ve více než 120 zemích světa a plánovaný odbyt činí 2 miliony kusů ročně.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
14. 5. 2010 00:13
Re: Tak nevím
Tipujes spravne ;-)
12. 5. 2010 14:47
Tak nevím
ale když se kouknu na strategií One Ford tak bych si typnul že tím pátým modelem bude New Mondeo protože bude sdílet stejnou platformu jako US Fusion který se ve státech běžně jako hybrid prodává byť současná platforma byla společná s Mazdou 6 což se má právě změnit s novým modelem Mondea v roce 2013. Jinak hybridy jsou fajn ale já bych prosil do mondea zase šestiválcový motor a bez turba. Děkuji.