Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Focus WRC 2003 – další evoluce

Miroslav Kudělka
Diskuze (6)
Minulý týden byl v britském Brentwoodu představen Ford Focus WRC model 2003, který se poprvé zúčastní bojů v MS při Rally Nový Zéland startující 11.dubna.

Nejnovější nářadí továrního týmu Ford pro MS automobilových soutěží Focus WRC 03 je z 80 procent zcela nový vůz. Hlavní změny jsou vidět jak na mnohem agresivnějším zevnějšku s nově tvarovaným aerodynamickým paketem tak i pod kapotou. Zcela nový turbomotor Duratec 2,0 litru byl vyvinut a je vyráběn společností Cosworth Racing. Největší změnou na motoru je jeho výrazné odlehčení, kterým mimo jiné prošel kompletně celý vůz. Hmotnost vozu se podařila stlačit až pod limit daný předpisy, což umožnilo pomocí závaží lépe rozložit hmotnost na nápravy.

Velký důraz byl kladen také na bezpečnost posádky, kde byl zásadně zesílen bezpečnostní trubkový rám. To bylo možné právě díky odlehčení jiných částí vozu. Zásadní zásah prodělalo také zavěšení zadních kol, které by se mělo podílet na vylepšení jízdních vlastností. Aerodynamika byla vyvíjena jak směrem k většímu přítlaku za vysokých rychlostí, tak také k lepšímu chlazení nového motoru.

Oficiální homologace proběhne k 1.dubnu. Nový model dostanou k dispozici posádky Markko Märtin, Michael Park a belgická dvojice Francois Duval, Stéphane Prévot. Třetí posádka Mikko Hirvonen, Jarmo Lehtinen dokončí letošní sezónu s loňským vozem.

Miroslav Kudělka
Diskuze (6)