Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Mustang Shelby GT350 přijíždí s vylepšenou aerodynamikou i podvozkem

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Ford pro modelový rok 2019 provedl u modelu Mustang Shelby GT350 úpravy v aerodynamice i na podvozku, při nichž využil i poznatky z vývoje připravovaného Shelby GT500.

Ford Mustang Shelby GT350 bude i v modelovém roce 2019 představovat špičkového zástupce své modelové řady, vynikajícího svými výkony i jízdními vlastnostmi. Při ladění nejnovější evoluce tohoto modelu využil vývojový tým poznatky i komponenty ze závodních vozů a rovněž i z připravované nové generace Shelby GT500.

Na prvním místě byla aerodynamika a ve své nejnovější podobě se Ford Mustang Shelby GT350 pyšní aktivní mřížkou za maskou chladiče a zcela novým zadním spoilerem. Ten bude na přání dodáván s Gurneyho klapkou. Ford uvádí, že tyto prvky byly důkladně testovány v aerodynamickém tunelu i na závodních okruzích a vycházejí z komponentů závodních vozů i nového Shelby GT500.

Na změny provedené v aerodynamice vozu pak navazuje přepracovaný podvozek s novými pružinami a nastavením aktivního odpružení MagneRide. Na zlepšení jízdních vlastností se pak mají podílet i nové pneumatiky Michelin Pilot Sport Cup 2 o rozměrech 295/35 R19 vpředu a 305/35 R19 vzadu, které jsou obuté na nových 19palcových kolech.

Brzdový systém je osazen kotouči Brembo, do nichž se vpředu zakusují šestipístkové třmeny, zatímco vzadu jsou použity čtyřpístkové třmeny. Přepracovaný elektrický posilovač řízení má nyní poskytovat lepší zpětnou vazbu a řidič má dispozici tři různé režimy elektronické kontroly stability, za nimiž jsou stovky hodin testování na závodním okruhu.

Na ladění modelu Mustang Shelby GT350 pro modelový rok 2019 se podílel mimo jiné i závodní jezdec Billy Johnson, který má bohaté zkušenosti s vozy Ford GT a Mustang GT4, s nimiž startuje v sériích FIA WEC a IMSA. Podle jeho slov jsou jízdní vlastnosti modelu Mustang Shelby GT350 díky úpravám provedeným na aerodynamice karoserie i nastavení podvozku ještě více vyvážené a vůz nabízí větší jistotu při rychlých průjezdech zatáčkami.

Ford Mustang Shelby GT350 pro modelový rok zůstává v případě pohonné jednotky věrný svému atmosférickému vidlicovému osmiválci o objemu 5,2 litru, disponujícímu nejvyšším výkonem 392 kW (533 k) a točivým momentem 582 N.m. Tyto hodnoty míří na kola zadní nápravy prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky Tremec.

Ford se při modernizace nevěnoval pouze jízdním vlastnostem vozu, ale provedl jisté změny i v jeho interiéru. Zde jsou použity nové výplně dveří s tmavě břidlicovým čalouněním Miko a standardně montovaná anatomická sedadla Recaro mohou být na přání nahrazeny novými elektricky stavitelnými sedadly s čalouněním materiálem Miko.

Součástí standardní výbavy je mimo jiné i dvouzónová klimatizace, univerzální ovladač garážových vrat a osmipalcový dotykový displej multimediálního systému SYNC 3, který může na přání doplňovat audio systém Harman s dvanácti reproduktory B&O PLAY. Paletu nabízených odstínů karoserie rozšiřují dva nové laky, jimiž jsou Velocity Blue a Ford Performance Blue.

Ford sice představuje Mustang Shelby GT350 pro modelový rok již nyní, ale zákazníkům na severoamerickém trhu má být k dispozici až od začátku roku 2019.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - CHerokee
12. 6. 2018 17:28
Palec hore
Je dobře, že se bude vyrábět dál. Fantastické auto! A super atmosférický motor. Jen škoda, že se knám ofiko nedováží.