Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Sync přivede internet do evropského Focusu v roce 2012

David Bureš
Diskuze (7)
Focus je první vlaštovkou, další Fordy s wi-fi sítí budou následovat.

Aktuální generaci Fordu Focus bude možné od příštího roku doplnit o připojení k internetu. Do heslem zabezpečené wi-fi síti se připojí až pět přístrojů.

Bezdrátová síť se nově stane součástí multimediálního systému Sync. Ten doposud umožňoval k integrovanému systému auta připojit mobilní zařízení či digitální hudební přehrávač. O samotné připojení k internetu se postará modem (přes USB port) či smartphone (přes Bluetooth).

Systém si bude pravidelně stahovat aktualizace, aby byl kompatibilní i s nejnovějšími přístroji. Bude zakomponovaný přímo do hardwaru auta, a tak nebude potřebovat samostatný přijímač a vysílač.

Síť bude používat šifrování WPA 2 (WiFi Protected Access 2), před připojením do sítě se tak uživatel bude muset prokázat heslem. Nové zařízení se do sítě přihlásí jen se souhlasem řidiče. Díky tomu by se do sítě měla připojit jen posádka auta.

Podle vedení Fordu si o novou funkci systému Sync řekli sami zákazníci, kteří chtějí být připojeni k internetu i během jízdy v autě.

Upravený systém Sync začne Ford prodávat příští rok, kdy jím bude jako první vybavena současná generace Focusu. Podle automobilky však budou následovat další vozy postavené na platformě C (vedle Focusu zatím C-MAX nebo Grand C-MAX).

Připojení k internetu nabízí z mainstreamových značek například koncern PSA. Od loňska prodávaný systém Citroën WiFi On Board je bezdrátový modem, který nabízí trvalé připojení a funguje se SIM kartou, která je určena pro internet na USB klíči 3G/3G+.

David Bureš
Diskuze (7)
4. 5. 2011 15:01
Re: Ach jo... Konec dobrých fordů
Ja nemam nejak extra doveru k Microsoft embeded aplikaciam. Vo Fiatoch je Blue&Me na MS platforme a furt to treba restartovat, lebo to vytuhava. PSA a BMW maju/mali WindRiver Linux ale neviem, dalsie detaily.
3. 5. 2011 17:13
Re: Ach jo... Konec dobrých fordů
Tohle je Ford Sync. Sync vyvinul Ford ne Microsoft. Microsoft jen s Fordem spolupracuje protoze ta aplikace bezi na operacnim systemu Microsoftu.
3. 5. 2011 17:04
Re: Ach jo... Konec dobrých fordů
Naopak ja myslim, ze zrovna se Sync ma Ford vyhodu pred konkurenci a ze je to vec, ktera do moderniho auta i mainstreamu rozhodne patri.

Pokud jde o kritiku primarnich/zakladnich funkci v soucasnych Fordech, to zvladaji dobre, tak nevim, co ti vadi??? Nechapu.

Co treba vadi me, jsou ty nadstandartni "moznosti", treba hloupa politka Fordu se systemy pohonu vsech kol ve vozech. Presne rikam politika, protoze treba Lincoln prodava uz vic jak polovicku aut jen s pohonem vsech kol jak nedavno Ford sam uvedl, pritom Lincoln jsou jen Fordy s jinym znakem a premiovou ambici... [odkaz] [odkaz]

Ale v Evrope zadne auto od Fordu nema AWD, rikam auto ne SUV. A Lincoln se tu neprodava.

Tak ze nechapu proc zas nekdo auta se znakem Ford umele omezuje, pokud jde o pohony, ale pritom ruzne Sync neomezuje. Sync ma treba i Fiesta v US snad uz vic jak rok?!

Rekl bych dost nelogicka firemni strategie pro globalni zakazniky Fordu... 8-s
Avatar - Janerad
3. 5. 2011 15:52
Re: Ach jo... Konec dobrých fordů
Není důležité, kde Sync vzniknul... důležité je rozhodnutí zase něco nacpat do evropské produkce... a Microsoft? Chces mít v aute další trojkombinaci, tentokrát ctrl alt delete?
Stačí, jak mi občas mrzne BT konektivita - hlasové ovládání rádia, CD, klimatizace a telefonu...
3. 5. 2011 15:44
Re: Ach jo... Konec dobrých fordů
Microsoft Sync prichadza z USA, nie z Francuzska