Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Transit Connect – menší bratr Transitu

Michal Fokt
Diskuze (0)
Zájem o lehké a střední užitkové vozy se poslední dobou v Evropě výrazně zvýšil. Tuto situaci samozřejmě nemůže nechat bez povšimnutí i jeden z nejúspěšnějších výrobců větších užitkových vozů automobilka Ford.

Zájem o lehké a střední užitkové vozy se poslední dobou v Evropě výrazně zvýšil. Tuto situaci samozřejmě nemůže nechat bez povšimnutí i jeden z nejúspěšnějších výrobců větších užitkových vozů automobilka Ford. Již v průběhu tohoto roku se tak objeví v prodeji nový, menší bratr velkého Transitu. Jelikož chce Ford samozřejmě navázat na úspěchy Transitu, dostala novinka název Transit Connect.

Navázat na úspěch jen jménem však samozřejmě nestačí. Novinka by tak měla zaujmout především velkou variabilitou, bezpečností, spolehlivostí a nízkými provozními náklady. O tom, že to Ford bere opravdu vážně svědčí i to, že novou malou dodávku vytvořil takříkajíc „z gruntu“. Většina malých dodávek je totiž „pracovní“ verzí odvozenou od některého z osobních automobilů dané značky. Transit Connect je však postavený na vlastní platformě a byl od samého počátku vyvíjen, konstruován a testován jako ryze užitkový model.

Pro evropské trhy se bude Transit Connect vyrábět v nové továrně Fordu v turecké Kocaeli nedaleko města Izmir. V nabídce bude široké spektrum verzí. Základní rozlišení bude podle délky rozvoru. Jako první vyjede verze s kratším rozvorem, která chce hrát přední roli v segmentu lehkých užitkových dodávek. Označením kratší verze se však nenechejte zmást. Tento model se totiž stane prvním ve své kategorii, do jehož skříně lze zadními dveřmi naložit dvě standardizované Euro-palety.

Na podzim tohoto roku bude nabídka Transitu Connect rozšířena i o verzi se zvýšenou střechou a delším rozvorem. Zpočátku se však počítá s prodejem pouze v Turecku a ve Velké Británii. Na ostatní evropské trhy se delší verze dostane na začátku roku 2003. Tato verze byla zkonstruována speciálně pro evropský segment užitkových vozů střední kategorie o nosnosti do jedné tuny. Na výběr budou samozřejmě i různé verze zážehových i vznětových motorů. Přesnější informace o motorech však zatím nebyly zveřejněny.

Transit Connect ovšem kromě široké nabídky různých verzí hodlá zaujmout i dalšími přednostmi. Za jednu z nejdůležitějších vlastností v dané kategorii je samozřejmě považována praktičnost vozu. Transit Connect se na to zdá být dobře připraven. Například si je možné zvolit počet bočních posuvných dveří. Velmi praktické je i tvarování boků skříně, které umožňuje maximální využití vnitřního obestavěného prostoru. Systém kotevních bodů zase dává možnost instalovat do nákladového prostoru nejrůznější přepážky, poličky nebo držáky podle vlastních požadavků. Přizpůsobivost umocňuje i možnost překlopit celé sedadlo spolujezdce, čímž vznikne zcela rovná ložná plocha umožňující převoz i dlouhých předmětů.

Mezi nejdůležitější vlastnosti nepochybně patří i bezpečnost. Základem bezpečnosti Transitu Connect se stala pevná konstrukce karoserie s hojným využitím vysoce pevné oceli v nosné konstrukci a využito je i zdvojených plechů v bočních panelech. Velmi zásadní je i použití dvou pevných příčníků v bocích karoserie a přední příčník z boronové oceli, který výrazně zvyšuje pevnost celé konstrukce. Zajímavostí je i řada komponentů nosné struktury vyrobených z plechů, jejichž tloušťka se mění v závislosti na lokálním zatížení daného dílu. Ovladatelnost vozu a zvýšení stability jízdy zase příznivě ovlivní příčné stabilizátory, které jsou součástí obou náprav. Bohatá je i bezpečnostní výbava jejíž součástí jsou dva čelní a boční airbagy, bezpečnostní sedadla a protiblokovací systém brzd.

K důležitým vlastnostem každého automobilu a užitného obzvláště patří i co nejnižší provozní náklady. Transit Connect se i v tomto směru samozřejmě snaží zaujmout a to například prodlouženými intervaly předepsaných servisních prohlídek.

Když k tomu všemu připočteme i na patnáctipalcových kolech posazený zajímavý design tohoto vozu, jež ani u dodávky jistě není nepodstatný, tak se zdá, že se drobní podnikatelé, řemeslníci, ale i zákazníci disponující velkými flotilami užitkových vozů mohou těšit na zajímavou novinku.

Michal Fokt
Diskuze (0)