Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford zvažuje ukončení vývoje Focusu RS500

Michal Fokt
Diskuze (8)
Ostřejší Ford Focus RS500 se možná výroby vůbec nedočká. Nějak se totiž neví, kam s ním...

Matně černá verze Focus RS500 byla ozdobou minulé generace modelové řady amerického kompaktu, pokud pro někoho byla radioaktivní zelená Focusu RS moc zelená. Může se ale snadno stát, že v aktuálním vydání FRS "pětistovku" vůbec nepotkáme. Auto sice už bylo vyfoceno při testech na Severní smyčce Nürburgringu, ale to ještě nic neznamená, podle Autocaru sílí ve vedení Fordu bezradnost, kam auto zacílit a komu ho prodat.

Vůz by prý "mohl šlapat na paty jinému modelu v nabídce" a tím možným poškozeným není nic menšího, než Mustang GT. Zatímco v Evropě to vypadá jako naprostý nesmysl, v Americe reálně hrozí, že by Focus RS500 mohl prodejně ublížit oblíbenému domácím musclecaru. Ten už je několik let v prestižním souboji porážen Chevroletem Camaro a ostrý evropský kompakt by mohl situaci ještě zhoršit. Navíc nemůže být pochyb o tom, že náklady automobilky na Mustang GT jsou mnohem menší, než na přetechnizovaný focus s turbomotorem a čtyřkolkou.

Tento mix komplikací by nakonec mohl RS500 srazit vaz, protože Ford s ním pro americký trh počítal a právě uvedení v USA mělo ospravedlnit náklady na vývoj, ladit RS500 pouze pro Evropu se americké značce vůbec nechce, bez ohledu na jeho imageový efekt. Snížení rozpočtu na projekt by zase mohlo "poškodit image značky RS". A v neposlední řadě modrý ovál už trochu tlačí čas, výroba současné generace by totiž měla skončit už zhruba za rok.

Zájemci o ostřejší FRS s tovární zárukou se tedy možná budou muset spokojit s úpravou firmy Mountune, nabízené u vybraných prodejců Fordu, která z dva-trojky vydolovala 375 koní a 510 N.m.

Michal Fokt
Diskuze (8)
Avatar - iudex
26. 10. 2016 09:30
Re: Co tak přidat 30 koní, vše nechat jak je,
Koľko? :-O
26. 10. 2016 00:00
Re: Co tak přidat 30 koní, vše nechat jak je,
ťažko povedať ako by jazdil fofo komi st plus s dvojturbom z mondea cca 170 kw samozrejme zdvihnutý o 18 mm s nejakým plastom okolo, optickým tuningom a pohonom 4x4 z modelu RS a automatom s adaptívnym podvozkom vo forme kruhového ovládača od asfaltu ako zrkadlo až po turistický chodník
25. 10. 2016 17:02
Re: Co tak přidat 30 koní, vše nechat jak je,
13 let?
Avatar - iudex
25. 10. 2016 14:54
Re: Co tak přidat 30 koní, vše nechat jak je,
Focus RS je už teraz legendou, image zvyšovať nepotrebuje. Obyčajné zvýšenie výkonu by - ako píšeš - nebolo dostatočné, naviac iba pár koní by zrejme ani nebolo poznať, to by už museli ísť na rekord triedy (viac, ako 280 kW A45 AMG), čo by obnášalo aj ďalšie úpravy a vývoj a v súčasnom štádiu života modelu je už asi neskoro vyvíjať niečo nové.
A napokon to nie je potrebné ani z predajného hľadiska, už takto nestíhajú uspokojovať dopyt po RS. Z môjho pohľadu by bolo lepšie sústrediť sa už na vývoj budúcej generácie, nech je verzia RS k dispozícii skôr, ako posledné dva roky života modelu.
Avatar - Emel
25. 10. 2016 14:26
Re: Co tak přidat 30 koní, vše nechat jak je,
500 má být imagemaker... a je otázka, jestli by takováhle verze hodně blízká běžnému RS nebyla spíš terčem kritiky, to Ford nemá zapotřebí.