Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Formule 1: FIA plánuje zkoumat pot jezdců. K čemu to bude dobré?

Martin Machala
Diskuze (2)
Královna motosportu je v poslední době zajímavá hlavně díky nejrůznějším bláznivým nápadům a změnám pravidel. Teď se bude jezdcům měřit úroveň potu…

Nebudu vás napínat, je to další bezpečnostní opatření. Respektive, ne že by povědomí o míře propocení kombinézy nějakým způsobem zabránilo kolizi na trati, biometrická data (zmíněné měření potu, dále pak srdeční tep nebo tělesné teplo) budou použita až po případné nehodě. FIA tak dostane komplexnější balíček informací jakým silám, přetížení a nárazům muselo tělo jezdce při střetu čelit. Novinka by se měla objevit ještě letos.

Pocením samozřejmě FIA nekončí. Jedním z posledních a už fungujících bezpečnostních prvků se staly speciální rychlokamery (až sto snímků za sekundu), které se zaměřují na hlavu pilota. Tuhle novinku si už pořádně vyzkoušel Fernando Alonso, a to hned při úvodní Velké ceně v Austrálii. Právě díky záběrům z kamery se zjistilo, že se jeho helma dostala při těžké havárii hned dvakrát do nebezpečného kontaktu s levou částí opěrky hlavy.

Proč ne, pokud se tímto způsobem zabrání fatálním nehodám, těžko proti tomu protestovat. A třeba se díky novým technologiím nedočkáme zavedení těch příšerných chráničů hlavy. Ano, bezpečnost především, ale zdravá míra rizika snad k motoristickému sportu tak nějak patří, nemyslíte?

Martin Machala
Diskuze (2)
8. 6. 2016 13:12
kamera
Opravdu má ta kamera jenom 100 snímků za sekundu? To nic moc rychlokamera..
7. 6. 2016 18:21
Proti ochraně pilotů...
.... v principu nic nemám. Pokud ostatní pravidla budou mít za následek, že auta spolu budou závodit, budou mít důstojné motory, budou si mít možnost zvolit pneumatiky jaké chtějí, pokud nebudou omezováni ve spotřebě a pod.

Takhle to bývalo dřív. [odkaz] [odkaz] (sorry, něco se opakuje)