Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari testuje ochranu hlavy pilota v F1. Opravdu to myslí vážně!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (17)
Finský pilot Kimi Räikkönen otestoval v Barceloně nový prototyp systému Halo, který má chránit hlavu pilota.

Monoposty ve Formuli 1 vedle odkrytých kol po celou jejich historii charakterizuje i otevřený kokpit, z nějž v hluboké minulosti tohoto sportu vystupovala celá horní polovina pilotova těla a v posledních letech pak jen hlava.

I to se má již brzy změnit, což právě dnes demonstroval tým značky Ferrari, který při předsezónních testech v Barceloně, kde bylo hlavním bodem programu testování trojice nejjemnějších směsí pneumatik, vyzkoušel na monopostu Kimi Räikkönena prototyp systému Halo.

Tuto novinku tvoří trubková konstrukce z uhlíkových vláken, která svým vzhledem připomíná půlkruh na třech nožkách, tyčící se před a nad hlavou jezdce usazeného hluboko v monopostu. Při tomto testování systému Halo šlo především o zjištění, zda nebrání výhledu jezdce.

Podle Kimi Räikkönena je i s namontovaným systémem Halo výhled vpřed a do stran bezproblémový. Ferrari prozatím testuje ochranu hlavy jezdce podle vlastního návrhu, ale očekává se, že podobné provedení bude FIA zařazeno do předpisů pro vozy Formule 1 již od příští sezóny.

K rozhodnutí o vývoji ochrany hlav jezdců přispěly nehody Bianchiho ve Formuli 1 a Wilsona v IndyCar. Předseda asociace jezdců GPDA Alex Wurz již začátkem letošního roku uvedl, že provedené testy vykazují velmi dobré výsledky. Podle jeho názoru tedy zavedení tohoto bezpečnostního prvku už nic nebrání a nejpozději od roku 2017 by jej GPDA rádo vidělo na všech autech jako povinný bezpečnostní prvek.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (17)
Re: ...to je běs
No vidíš, debbilizmus vládne svetu. ;-)
4. 3. 2016 12:24
Re: se divim
S tou prochazkou pozor, mame tady diselgate. Radeji bych zustal doma.
4. 3. 2016 12:06
Re: se divim
Vysedávání u počítače také škodí lidskému zdraví, takže nejlepší bude, když půjdou na procházku, nebo si přečtou knihu.
4. 3. 2016 11:04
Re: ...to je běs
Jojo, co o tom vlastně můžou vědět - normálně jim tam zavolej a vysvětli jim to.
Avatar - Stejsn
4. 3. 2016 08:02
Re: Kalhotky...
A v další sezóně do nich zasadí i tu prhel... 8-s