Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Goodwood Festival of Speed 2016: Byli jsme u toho!

Jiří Baborský
Diskuze (5)
V okolí města Chichester na jihu Anglie bylo o víkendu zase pěkně rušno. Brány otevřel legendární goodwoodský festival rychlosti.

Baví vás auta, ale ještě jste nebyli na goodwoodském festivalu rychlosti? Pak si tučně zapište do diáře, že na sklonku červa 2017 letíte na víkend do Anglie. Tuhle akci prostě musíte vidět! A s trochou nadsázky pak už není potřeba jezdit na závody Formule 1, rallye, Le Mans ani Mille Miglia, v Goodwoodu je zkrátka všechno – na dosah, na omak, na poslech a hlavně v jízdě.

Oficiálním důvodem setkání je závod do vrchu. Měří 1,86 km a jede se po úzké silničce na panství Lorda Marche, automobilového nadšence, který už od roku 1993 pořádá tuhle fenomenální akci. On sám nevynechá jedinou příležitost usednout za volant, letos třeba pilotoval nové Bugatti Chiron, které se na území Velké Británie ukázalo v pohybu vůbec poprvé.

Za ta léta si festival rychlosti získala obrovský respekt a účast si nenechá ujít žádná celebrita – ať už jde o závodníky nebo auta. Posádky sem vysílají i samotné automobilky a jejich tovární muzea, účast v Goodwoodu berou za otázku cti také malosérioví výrobci. Mezi nimi letos nechyběla ani česko-slovenská Praga.

Prakticky rovnou z okruhu v la Sarthe na jih Anglie zamířily speciály pro 24h Le Mans, čas si tradičně udělaly aktuální týmy Formule 1, mistrovství světa rallye i jejich tovární piloti. A kdo měl příležitost, ten slavil - automobilka BMW si připomněla sto let výroby aut, americká série Can-Am se jezdí 50 let a slavný závod Indianapolis 500 se letos konal posté. Sir Jack Brabham se před půl stoletím stal mistrem světa formule 1 na voze vlastní stáje a před čtyřiceti lety pak svůj jediný titul získal James Hunt – ano, byla to legendární sezona 1976, kdy Hunt bojoval s Niki Laudou, který se toho roku podruhé narodil, když přežil vážnou nehodu na Nürburgringu.

Legendy jako Stirling Moss, Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi nebo Damon Hill do Goodwoodu přijíždějí projet své nejslavnější závoďáky a fanoušci tak mají jedinečnou možnost vidět je po letech zase v akci. Depo je jak jinak než volně přístupné, takže pokud se probojujete padesáti tisíci lidmi, pořídíte na jednom místě fotky jako z žádné jiné akce na světě.

Ale aby to nevypadalo, že jde jen o motorsport - na startu i při statické expozici na přilehlých loukách se naparují desítky úžasných aut dávné i nedávné historie, současnosti i budoucnosti. Automobilky totiž do Goodwoodu rády vozí také své výstavní koncepty a pokud to jen trochu jde, i ty se účastní závodu, ve kterém ale nejde ani tak o čas jako o show pro diváky. Takž nechybí drifty a pálení pneumatik, ale najdou se tací, kteří berou věc vážně a míří čistou stopou co nejrychleji do cíle. A je úplně jedno, jestli za volantem moderního supersportu nebo pradědečka z počátku automobilismu. To se pak jede pořádná „palba“ hlava nehlava, a když vydatně zaprší – jsme přeci v Anglii – pak nebývá nouze o divácky atraktivní, ale bolestivé a drahé rány do svodidel…

Jiří Baborský
Diskuze (5)
Avatar - maxi!
28. 6. 2016 06:05
Super akcie
Ano, vidiet Goodwood a este aj akciu Michelle Mouton Race Of Champions - to su pre mna dva nesplnene sny....
zatial! :-!
Avatar - Pekelná Micinka
27. 6. 2016 23:20
Re: Co tam dělá ta Dacie Lodgy?
>:D
Avatar - Uživatel_5340709
27. 6. 2016 21:38
Re: Co tam dělá ta Dacie Lodgy?
Jo vlastně a v těch montérkách je Mark Higgins a usiluje o nový rekord v Goodwoodu. :-)
Avatar - Stejsn
27. 6. 2016 20:38
Re: Co tam dělá ta Dacie Lodgy?
To je mula, pod tím je šasi Pagani ;-)
Avatar - Uživatel_5340709
27. 6. 2016 19:38
Co tam dělá ta Dacie Lodgy?
To se během festivalu někomu z místních ucpala kanalizace, nebo potřeboval vykachličkovat koupelnu?