Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP České republiky na ploché dráze: Doyle poprvé, Milík poslední

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Australan Jason Doyle vyhrál v Praze závod mistrovství světa na ploché dráze. Jediný český zástupce Václav Milík skončil na posledním místě. Výkony nejlepších světových jezdců levých zatáček sledovalo téměř deset tisíc diváků.

Třicetiletý Doyle dosáhl na pražském stadionu Na Markétě na největší úspěch kariéry. Bez problémů se dostal mezi nejlepších osm do semifinále, které vyhrál. V rozhodující jízdě večera odstartoval sice druhý, ale ve druhém ze čtyř kol se dostal na první místo a to udržel až do cíle.

„Zaujalo mě, jak byla dráha perfektně připravená a to i navzdory prudkému dešti tři hodiny před závodem. Dalo se předjíždět i v průběhu závodu, což byl i můj případ. Motorka byla perfektně nachystaná a hodně rychlá,“ prohlásil Doyle na tiskové konferenci po závodě. Australan debutoval v seriálu teprve loni a v aktuálním pořadí mistrovství světa je na čtvrtém místě.

Druhý v cíli Greg Hancock se díky bodovému zisku v pražském závodě vyhoupl do čela průběžného pořadí. Ze základní části postoupil jako nejúspěšnější, ale z druhého místa v cíli si hlavu nelámal. „Už jsem toho zažil na ploché dráze dost, abych pochopil, že občas je někdo rychlejší než já. Šampionát je dlouhý, musím se soustředit na nejbližší závod,“ hodnotil šestačtyřicetiletý Američan svůj výkon.

Spokojený byl také třetí muž na stupních vítězů Brit Chris Harris. Získal stejný počet bodů do mistrovství světa jako v předchozích třech závodech dohromady. V Praze startoval poosmé. Poprvé se však dostal mezi deset nejlepších a hned z toho byly stupně vítězů. „Dlouho se mi nedařilo, takže mám co slavit. Snad je to návrat do lepších časů,“ řekl Harris.

Smůlu měl obhájce titulu a vítěz posledních tří závodů Grand Prix v Praze Tai Woffinden z Velké Británie. Vyhrál sice první dvě jízdy, ale pak se začal bodově propadat. V semifinále byl vyloučen, protože měl zavinit pád Poláka Bartosze Zmarzika. „Respektuju výrok rozhodčího. Jsme s Bartoszem kamarádi, vždyť závodíme ve Švédsku za stejný klub. Důležité je, že se mu tady po pádu nic nestalo,“ prohlásil Woffinden.

Třiadvacetiletý Václav Milík v hodně vyrovnaném závodě bojoval a v prvních třech jízdách bral po bodu. V dalších dvou rozjížďkách už vyšel naprázdno. Brány vysněného semifinále mu tak i při jeho čtvrtém pražském startu zůstaly uzavřeny.

Výsledky Grand Prix České republiky: 1. Doyle (Aus.), 2. Hancock (USA), 3. Harris (V. Brit.), 4. Iversen (Dán.), 5. Zmarzik (Pol.), 6. Lindgren (Švéd.), … 16. Milík (ČR).

Stav mistrovství světa (po 4 z 11 závodů): 1. Hancock 56; 2. Woffinden (Brit.) 48; 3. Holder (Aus.) 44; 4. Doyle (Aus.) 42; 5. Janovski (Pol.) 41, 6. Zmarzik (Pol.) 38, … 18. Milík (ČR) 3.

Úvodní foto: speedway-prague.cz

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)