Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Harley-Davidson Jever Edition: Futuristický stroj s příchutí piva

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Harley-Davidson lze upravovat nejrůznějšími způsoby. Většinou úpravci volí poměrně tradiční směr a výsledkem je motorka odkazující na minulost, ale občas se někdo zahledí i do budoucnosti.

Severoněmecký výrobce piva Jever stojí za soutěží úpravců a stavitelů motocyklů Harley-Davidson, z níž vzešla pěkná řádka více či méně divoce přestavěných motorek. K nejzajímavějším projektům pak patří koncept, jehož tvůrcem je rumunský designér Ion Turcan.

Futuristicky působící motorka má stát na základech Harley-Davidsonu Softail se vzduchem chlazeným vidlicovým dvouválcem o objemu 1690 cm3 a výkonu okolo 57 kW (77 k).

Návrhář vedle motoru zachoval i klasický trubkový rám softailu, s jeho typickým „neviditelným“ odpružením zadního kola.

Hlavní pozornost Ion Turcan zaměřil na provedení palivové nádrže a navazujících částí. Výsledkem jsou velmi čisté a futuristicky působící linie, které dokonale zastiňují původ stroje v jednom z nejtradičnějších modelů značky Harley-Davidson.

Vedle svých tvarů zaujme tento koncept i řadou zajímavých detailů, z nichž si pozornost zaslouží například sání vyvedené pod přední světlomet či výfuky ukryté ve spodní kapotáži nebo digitální displej usazený do palivové nádrže, který může vedle provozních údajů zobrazovat i informace z navigačního systému.

Ion Turcan svou vizi Harley-Davidsonu navrhl již v roce 2013 a v soutěži vyhlášené pivovarem Jever se s ní v konkurenci více než stovky návrhů umístil na druhém místě.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
1. 8. 2016 12:35
Pozornost si zaslouží ?
....Vedle svých tvarů zaujme tento koncept i řadou zajímavých detailů, z nichž si pozornost zaslouží například sání vyvedené pod přední světlomet....

Já tedy vidím sání motoru namalované po obou stranách motoru mezi hlavami. Sání pod světlem tak maximálně pro chladící vzduch, když je vzduchem chlazený motor celý zakrytý (a stejně by to nestačilo).

Rumun asi počítá s automatem, že nenamaloval ani řadící páku. A také si "pozornost zaslouží" přední vidlice, která se tváří jako teleskopická, odpružená, ale kluzáky má ohnuté k sobě. ;-\ >:D

Asi to existuje jen jako virtuální malůvka bez šance na život, ale i tak, podle mě, špatný. I koncepty by měly respektovat realitu.

Neříkám, že i taková promo pitomost nejde zveřejnit, ale od poloodborného serveru bych očekával poněkud fundovanější text. :-( :no: