Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai Accent hatchback: Američané dostali svoji i30

David Bureš
Diskuze (5)
Na první pohled totožné, na ten druhý se v mnohém liší. Americký Hyundai Accent má proti i30 kratší rozvor a bude nabízen i ve variantě sedan.

Korejská automobilka Hyundai představuje na autosalonu v New Yorku pětidveřovou variantu nové generace modelu Accent. Vůz primárně určený pro severoamerický trh se svými tvary podobá evropské i30, jinak se ale oba automobily v mnoha ohledech odlišují.

Automobil se bude vyrábět i ve verzi sedan, kterou Hyundai představil už v březnu, a to pod označením i25 Accent. S tímto názvem se sedan prodává v Panamě a Kolumbii, v USA se však budou obě karosářské varianty prodávat bez číselného přídomku.

Vzhled automobilu pokračuje v trendu značky, nazvaném Fluidic Sculpture. Příď hatchbacku je totožná se sedanem i25 Accent, záď je naopak až na detaily totožná s nošovickou i30. Jiná je optika zadních světlometů, upraven je i nárazník, linie střechy je u vyšších stupňů výbavy zakončena malým spoilerem.

Také boční profily obou pětidveřových hatchbacků se liší jen minimálně, Accent dostal ostrou linku vedoucí od předních kol k zadním světlům a prohloubení ve spodní části dveří. Oba prvky jsou použity z verze sedan. Součinitel aerodynamického odporu je u hatchbacku 0,31, zatímco u sedanu 0,30.

Délka Accentu sedan je 4.369 mm, hatchback měří 4.115 mm. Šířka je u obou provedení 1.699 mm, rozvor pak 2.570 mm. Ten sice mezigeneračně narostl o 71 mm, oproti i30 je však kratší o 80 mm.

V motorovém prostoru bude hliníkový čtyřválec 1,6 GDI z řady Gamma s přímým vstřikováním, známý i z ostatních modelů Hyundai. Ten má nahradit těžší a slabší 1,6 l z řady Alpha. V Accentu bude nová jednotka naladěna na výkon 101 kW, její točivý moment je 167 Nm. Motor bude kombinován s šestistupňovým manuálem, nebo automatem Shiftronic s možností manuálního řazení.

Hyundai si od motoru slibuje nízkou spotřebu. Udávaná spotřeba ve městě je 7,8 l/100 km, na dálnici 5,9 l/100 km. Spotřebu pomáhá snížit dvojité vstřikování a variabilní časování sacích a výfukových ventilů D-CVCT, pneumatiky s nízkým valivým odporem či funkce ActiveECO upravující reakce motoru a automatické převodovky.

Přední náprava používá vzpěry MacPherson s vinutými pružinami, tu zadní tvoří torzní příčka s vinutými pružinami. Poloměr otáčení je 10,4 metru.

V základní výbavě Accentu nechybí šestice airbagů, aktivní opěrky hlav na předních sedadlech, ESC, zadní sedadla sklopná v poměru 60/40 či palubní počítač. Klimatizace, satelitní rádio s MP3, USB a iPod přípojkou, elektrické stahování oken a ovládání zrcátek jsou pro verzi s manuálem za příplatek, provedení s automatem má však tyto prvky už v základu.

Paket Premium přidává centrální zamykání s dálkovým ovládáním, ovládání rádia na volantu, tempomat, Bluetooth hands-free, přední mlhovky, 16palcová hliníková kola a luxusnější interiér.

Barvu karoserie bude možné vybírat například z bílé Century, stříbrné Ironman, šedé Cyclone, černé Ultra, červené Boston, bronzové Mocha, modré Marathon, modré Clearwater a zelené Electrolyte. Čalounění je šedé, nebo černé.

Vůz se začne v USA prodávat v průběhu letošního léta. Ve výrobě zatím zůstává předchozí generace ve třídveřovém provedení.

David Bureš
Diskuze (5)
21. 4. 2011 17:51
Re: Accent vs. i30
Accent/Verna/Solaris stojí na platformě, která je jasně zařazuje do kategorie i20, čili českého segmentu "malé". Zatímco Elantra podle platformy je protějšek i30, čili segment "nižší střední". A protože Elantra je jen v sedanu, zkoušel Hyundai dovážet do USA a CAN i30cw, ovšem žádná velká revoluce z toho myslím nebyla. To je všechno. Podoba designového řešení exteriéru taky z P207 neudělá P308. ;-)
21. 4. 2011 12:53
Re: Accent vs. i30
bol som USA prednedavnom. Isiel som okolo predajne Hyundai a stali tam normalne kratke i30 aj s tymto oznacenim.
21. 4. 2011 10:56
Re: Accent vs. i30
Ano, máte pravdu ale svého času jsem na stránkách Hyundaiusa.com viděl i i30 HB v nabídce.
Avatar - Lukáš Vaverka (Auto.cz)
21. 4. 2011 10:10
Re: Accent vs. i30
Dobrý den, ano, ale jen kombi i30 cw jako Elantra Touring.
21. 4. 2011 09:59
Accent vs. i30
Tvrdit,že američané dostali svou i30 je poněkud přehnané, protože i30 se v USA prodává, takže američané dostali novou generaci Accentu.