Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai najal Schreyera a bude testovat na Nürburgringu

David Bureš
Diskuze (19)
Dosavadní šéfdesignér Kia povýšil a bude dohlížet i na to, aby auta značek Kia a Hyundai měla svébytný design.

Koncern Hyundai Motor Group oznámil, že Němec Peter Schreyer byl jmenován do funkce jednoho z prezidentů této skupiny. Německý designér bude z této pozice dohlížet na designérská střediska značek Hyundai a Kia, aby spolu účinněji spolupracovala.

Dohledem nad aktivitami skupiny v oblasti designu má Schreyer dále upevnit dílčí strategii jihokorejského koncernu, která je zaměřena na odlišení obou značek, v souladu se směřováním každé z nich.

Schreyer se stal prezidentem Hyundai především díky svým dlouholetým zkušenostem v oboru a znalostí skupiny Hyundai Motor Group. U automobilky Kia, která je dceřinou společností Hyundai, německý designér pracuje od roku 2006, na konci loňského roku se stal jejím prezidentem. Předtím působil v koncernu VW Group.

Jihokorejská automobilka se v posledních letech výrazně zaměřila na design a v tomto směru chce pokračovat i v budoucnu. To dokazuje i povýšení Schreyera. Zatímco Hyundai od roku 2009 pracuje s „fluidními tvary,“ design Kia je od roku 2006 veden mottem „jednoduchost rovných linií.“

Automobilka Hyundai dále oznámila, že v blízkosti německého okruhu Nürburgring postaví nové testovací centrum, do kterého investuje 5,5 milionu eur (cca 141 milionu korun). Hyundai chce tímto způsobem dále rozvíjet svoji evropskou divizi.

Testovací středisko na Nürburgringu budou využívat inženýři z výzkumného a vývojového centra značky v německém Rüsselsheimu. Testy na slavné závodní trati mají vylepšit kvalitu vozů Hyundai a jejich jízdní vlastnosti.

V budoucnu by na Severní smyčce Nürburgringu měly být testovány všechny modely značky. Zkoušen zde bude i závodní speciál i20 WRC pro světový šampionát rallye, aby inženýři otestovali jeho jízdní dynamiku, spolehlivost a životnost.

David Bureš
Diskuze (19)
17. 1. 2013 16:06
Re: K věci
Zdravím. Již jste se tu o Čongovi bavili, ale netušil jsem, že jde až o takovou "lásku" (k PS) ;-) Děkuji za info.
17. 1. 2013 09:50
Re: K věci
pěkný den Bullochu,
Patrika asi nenahradím, ale já to vidím takto:
PS do Kia přivedl syn Čong, který byl v té době zodpovědný za její rozvoj a řízení. On si ho u tatínka "velkého Čonga" vymodlil. Před časem otec odešel na odpočinek a syn postoupil na vedoucí pozici v koncernu a velmi zjednodušeně řečeno PS postupije s ním. Nejdříve prezidentem v Kia a následně i v celém koncernu H/K. Myslím, že je to opravdu tak, že z něho udělali koncernového "trendsettera", Buerkle a ostatní zůstávají výkonnými designéry. Jestli je to pro něj to nej, to musí vědět on sám - já bych řekl, že bude i dál samostatně tvořit. Myslím, že se nějakého toho sporťáčku dočkáme.
17. 1. 2013 00:16
K věci
Shrňme dvě významné zprávy za poslední měsíc v souvislosti s P. Schreyerem, a to že se stal vrcholným představitelem značky KIA (konkrétně prezident, jedním ze tří) a nyní i "prezident designu celého koncernu" (dle zprávy tohoto článku). Druhou funkci uvádím v uvozovkách, protože mám trochu podezření, že může jít o jedu a tutéž funkci (nechť mě někdo opraví, třeba _patrik). Ale nechme prezidentů…
Posuďme, jak významné je to, že Hyundai povolal Petera, který už nyní má s "vlastní" - no, nyní klidně i vlastní (bez uvozovek) značkou dost práce. Nemá snad Hyundai výrazné osobnosti? Ztratil Thomas Bürkle důvěru? Mimochodem odešel od BMW k Hyundai o rok dříve než Schreyer ke KIA. Nebo je ve vzduchu obava, že by snad VW mohlo (ve světle zpráv o "výčitkách ohledně odchodu Schreyera") vyloudit zpět svého odchovance? Proto ony nabídky?
Nejspíš k žádným přestupům (zpět do týmu Das Auto) nedojde, ale… Je v možnostech jednoho člověka dát osobitý a zejména odlišný výraz oběma značkám a k tomu být přítomen vývoji každého jednotlivého modelu? To nebude o kreslení, ale o řízení mnoha lidí. Nevím, jestli toto bude ta pravá parketa pro Schreyera.
Avatar - Katikakus
16. 1. 2013 19:38
Re: Ludovy tribunal
Co dostane Schreyer sice nevim, ale s jistotou vim, ze ty bys mel dostat sveraci kazajku... >:-[]
Avatar - matii
16. 1. 2013 19:06
Přidaná hodnota
Jak tak koukám, k vyhřívaným sedačkám, zabudované navigaci a další příplatkové výbavě pomalu, ale jistě přibyla nová, byť pouze nehmotná hodnota. A to je nálepka "Testováno na Nurburgringu". Které auto ji dnes nemá, jako by nebylo. :-)