Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Indie šetří korupci v armádě v souvislosti s nákupem tatrovek

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Indický ministr obrany A. K. Antoni nařídil prošetřit podezření z korupce v souvislosti s nákupy vozidel Tatra pro indickou armádu.

Velitel armády V. K. Singh totiž obvinil indického lobbistu Tédžindera Singha, že mu před rokem a půl nabídl úplatek 140 milionů rupií (50,8 milionu korun) za nákup 600 tatrovek. Na případ dnes upozornil server euro.cz. Lobbista podle indických médií obvinění popírá a tvrdí, že nikdy nepracoval pro Tatru ani pro indickou firmu BEML, která vozy české společnosti do Indie dováží.

Indická armáda nakoupila od roku 1986 na 7000 nákladních vozidel Tatra. Velitel armády Singh však podle euro.cz kontrakt v roce 2010 ukončil s tvrzením, že vozidla jsou předražená a jejich kvalita je podprůměrná.

Proti tomuto tvrzení se ale dnes ohradili zástupci indického ministerstva obrany. "Nikdy jsme od ozbrojených složek nedostali žádnou stížnost (na kvalitu tatrovek)," řekla serveru The Times of India mluvčí úřadu. "Některá vozidla jsou samozřejmě stará a potřebují servis. Kdykoli jsme ale dostali žádost o výměnu některých dílů, firma BEML je zajistila."

Mluvčí ministerstva obrany také prohlásila, že tatrovky dlouhou dobu jako jediná vozidla splňovaly všechny nároky indické armády. Ozbrojené síly teprve nedávno své požadavky upravily, což podle mluvčí otevře příští tendry na nákladní auta i pro další firmy.

Lobbista Tédžinder Singh dnes v prohlášení pro indickou tiskovou agenturu PTI odmítl nařčení z korupce. "Naposledy jsem se setkal s generálem V. K. Singhem někdy v září 2010," uvedl. "Tehdy při našem rozhovoru nepadlo jediné slovo o nějakých nákupech nebo o dohodě ohledně nákladních vozů od Tatry."

Tatra prodává indické firmě BEML svá vozidla prostřednictvím společnosti Vectra Limited se sídlem v Británii. Vozy prodává v podobě takzvaných CKD (complete knock-down) sad, tedy v jednom celku zvlášť zabalené například kabiny, nápravy, motory a převodovky. Indická armáda využívá tatrovky jako pojízdné rampy pro odpalování raket, ale i k tahání těžkých děl či k přepravě armádních zásob.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - Pekelná Micinka
28. 3. 2012 01:32
Klid
To si jenom blbě přečetli smlouvu. Určitě je tam odstavec, že dodávka je včetně servisu a služeb Tzn. včetně korupce, s tím, že dodavatel zajistí, aby se určitým dílem mohli na korupci podílet i domácí.