Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Iveco představuje New Eurocargo (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Iveco uvádí novou generaci své střední řady silničních nákladních vozidel jako New Eurocargo.

Iveco s modelem New Eurocargo přímo navazuje na Eurocargo, které patří k úspěšným zástupcům kategorie nákladních vozidel střední hmotnostní kategorie a má na svém kontě přes půl milionu zákazníků v Evropě, Africe, na Blízkém východě, v Austrálii a v Latinské Americe.

Design

Iveco New Eurocargo nastupuje s novou kabinou, jejíž design navazuje na aktuální generaci modelové řady Daily. Tvar nových deflektorů vzduchu podtrhuje velký název značky umístěný uprostřed. Boční deflektory byly přepracovány v souladu s designem přední části vozu. Čelní sklo s UV filtrem přináší ochranu bez negativního aerodynamického vlivu externí sluneční clony.

Nový nárazník může posloužit jako schůdky pro přístup při čištění čelního skla a je v něm také integrován AEBS radar. Nové sdružené svítilny s LED světlomety pro denní svícení jsou na přání k dispozici s xenonovými světlomety.

K přednostem New Eurocargo pro pohyb v městských ulicích a stísněných prostorech má patřit šířka kabiny 2,1m a velký rejd předních kol, který má hodnotu 52 stupňů. Iveco uvádí, že jeho novinka má nejlepší poloměr otáčení ve své třídě.

Kabina

Podobně jako předchůdce i New Eurocargo nabídne tři typy kabiny, splňující požadavky na různý pracovní nasazení.

První v nabídce je denní kabina, která má poskytovat nejlepší poměr mezi celkovou šířkou a délkou karoserií. Tento typ kabiny je určen především pro využití při rozvážce zboží ve větších městech.

Spací kabina je dostupná ve standardním provedení nebo s vysokou střechou a jedním nebo dvěma lůžky. Dvě osvětlené úložné schránky, které jsou přístupné zevnitř i zvenku, nabízejí odkládací prostor o objemu 260 l pro zavazadla i nářadí.

Dvojitá kabina je navržena pro přepravu vícečlenné posádky včetně jejího vybavení. Kromě řidiče se v ní může usadit až šest cestujících a Iveco ji prezentuje jako vhodné řešení pro hasičská vozidla.

Interiér

Při vývoji interiéru New Eurocargo bylo na prvním místě pohodlí posádky a s tím související ergonomie rozmístění všech ovládacích prvků od světel přes klimatizaci až po převodovku. Plochá palubní deska a kompaktní tunel motoru navíc umožňuje řidiči opustit vozidlo jak z levé, tak i z pravé strany.

Novinka nabízí i více úložných prostor a v případě interiéru s dvojicí sedadel může být mezi nimi mobilní kancelář s posuvným stolkem, úložným prostorem o objemu 20 litrů, lampičkou na čtení, bočními úložními kapsami a dvěma USB konektory pro nabíjení elektronických přístrojů.

Vedle standardních sedadel je na přání i sedadlo řidiče high-comfort se vzduchovým odpružením, stavitelným opěradlem, výškově nastavitelným bezpečnostním pásem, vyhříváním i odvětráváním.

Motory

Paleta pohonných jednotek New Eurocargo nabízí podobně jako u předchůdce několik výkonových verzí čtyřválce Tector 5 a šestiválce Tector 7. Ty jsou spojeny s patentovaným systémem vysoce účinné selektivní katalytické redukce (HI-SCR), vyvinutým přímo pro úpravu výfukových plynů motorů Euro VI.

HI-SCR pracuje na základě sání čerstvého vzduchu a ne recirkulace spalin. To znamená, že teplota spalování zůstává vysoká a je snížen procentuální podíl pevných částic bez potřeby aktivního filtru pevných částic.

Výjimečné řešení dočišťování výfukových plynů HI-SCR zjednodušuje následnou úpravu a zároveň nabízí další četné výhody. Ty spočívají ve snížení hmotnosti, nižší spotřebě paliva, menším množství pevných částic zachycovaných pasivním filtrem DPF a dlouhé životnosti díky méně složité a účinnější technologii. HI-SCR nevyžaduje dodatečné chlazení, což znamená menší ztrátu energie na snižování teploty motoru.

První z dvojice nabízených pohonných jednotek je čtyřválec Tector 5 o objemu 4,5 litru, který uvádí dvě nové verze, které sice poskytují stejné výkony 118 kW a 137 kW jako dosavadní verze, ale mají zhruba o osm procent vyšší točivý moment, jehož maximální hodnota je nyní 680 N.m a 700 N.m. Třetí provedení motoru Tector 5 disponuje i nadále výkonem 152 kW a točivým momentem 750 N.m.

Šestiválec Tector 7 o objemu 6,7 litru nabízí čtyři stupně nastavení maximálního výkonu. Zákazníci tak mají možnost výběru od 162 kW přes 185 kW a 206 kW až po 235 kW. Točivý moment u jednotlivých provedení vrcholí hodnotami 800 N.m, 850 N.m, 1000 N.m a 1100 N.m.

Motory jsou kombinovány se šesti nebo devítistupňovými manuálním převodovkami, šesti nebo dvanáctistupňovými automatizovanými nebo automatickými převodovkami.

Iveco uvádí, že díky použití motorového oleje s nízkou viskozitou, elektronicky řízené dvoustupňové elektromagnetické spojce ventilátoru, funkci EcoRoll pro dvanáctistupňové automatizované převodovky a EcoSwitch pro všechny automatizované převodovky spolu s aerodynamickými úpravami exteriéru může New Eurocargo dosáhnout v městském provozu až o 8 % nižší spotřeby nafty oproti svému předchůdci.

Vedle konvenčních provedení je v nabídce i New Eurocargo Natural Power, které je k dispozici ve verzích od 12 tun s šestiválcovým motorem o výkonu 150 kW a točivém momentu 750 N.m v kombinaci s devítistupňovou manuální nebo automatickou převodovkou. Nádrže na zemní plyn jsou umístěny vedle podélníků, takže nezabírají ložný prostor. Maximální dojezd je 400 km.

Bezpečnost

New Eurocargo se může pochlubit i poměrně rozsáhlou nabídkou bezpečnostní výbavy, v níž nechybí airbag řidiče umístěný ve volantu.

Myšleno je ovšem především na aktivní bezpečnost a součástí standardní výbavy je například systém varování při opuštění jízdního pruhu, jehož kamera sleduje vodorovné značení na vozovce.

Ve výbavě pak nechybí ani elektronická kontrola stability vozidla nebo systém nouzového brzdění, který měří vzdálenost k vozidlu jedoucím vpředu a počítá dobu do potenciální kolize. V případě pohyblivé překážky systém zasahuje automaticky snížením rychlosti na 32 km/h. V případě pevné překážky systém může zabránit a zmírnit dopad snížením rychlosti o 10 km/h.

K bezpečnosti provozu i komfortu řízení New Eurocargo pak může přispět i adaptivní tempomat, přizpůsobující rychlost udržováním bezpečné vzdálenost od vozidla jedoucího vpředu.

Verze

Iveco New Eurocargo má představovat nejvšestrannější vozidlo ve své třídě, které je vhodné k rozvážkové službě, práci na stavbě, přepravě chlazeného a mraženého zboží i pro komunální služby.

Rám podvozku je proto vyrobený z ocelových podélníků, umožňujících montáž nástavby s délkou od 4265 do 10 175 mm. Podélníky jsou rovnoběžné po celé délce a jsou navrženy tak, aby usnadnily montáž nástaveb.

Automobilka uvádí, že New Eurocargo je dostupné v celkem 11 000 verzích daných kombinací různých variant produktu a vypočítává 2 druhy motorů, 14 variant celkových hmotností a 7 výkonů, 12 převodovek, 15 rozvorů a 3 typy kabiny se dvěma provedeními střechy. Navíc je k dispozici široký výběr systémů odpružení, převodů rozvodovky, náprav a pomocných pohonů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)