Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar se hodlá vrátit do střední třídy

Michal Fokt
Diskuze (13)
Jaguar navnadilo pozitivní přijetí Mercedes-Benzu CLA a i Velká kočka otevřeně přiznává, že má v plánu obohatit nabídku o základní model s cílem přilákat mladší klientelu.

Účinkování Jaguaru ve střední třídě prostřednictvím sedanu a kombi X-Type skončilo v roce 2008 poměrně výrazným neúspěchem, ale od té doby se spousta věcí změnila a to včetně vnímání prémiových značek v nižších tržních segmentech a změny pohledu na výběr poháněné nápravy.

Jaguar v současnosti působí pouze ve vyšší střední a luxusní třídě a portfolio doplňuje o granturismové kupé a kabriolet XK a nově o menší sportovní roadster F-Type, což je sice nabídka, hodná skutečně prémiového výrobce, ale prodejní čísla nejsou úplně podle představ automobilky a Jaguar trápí zejména absence mladých zákazníků, kteří by mohli vytvořit skupinu dlouholetých loajálních zákazníků.

Globální ředitel Jaguaru Adrian Hallmark v souvislosti s tím sdělil deníku Automotive News, že se Jaguar musí vrátit do střední třídy, ale zatím odmítl upřesnit, o jaký vůz půjde. Ve hře je pochopitelně klasický sedan, doba ale přeje spíše méně obvyklým variantám, jako je třeba sedan s proporcemi kupé, jako je vůz na pomezí kompaktní a střední třídy Mercedes-Benz CLA. Mohlo by se ale jednat také o crossover, jenž by vycházel z Range Roveru Evoque, takový vůz v režii Jaguaru by ale podle Hallmarka byl výrazně silničně orientovaný. Vyloučena není ani více než jedna karosářská verze.

Jisté ovšem je, že zamýšlenými konkurenty jsou stejně jako v případě X-Type trojkové BMW a Mercedes třídy C a cena na americkém trhu by se měla pohybovat kolem 40.000 dolarů, přičemž sedan XF začíná na necelých 47 tisících.

Michal Fokt
Diskuze (13)
Avatar - Pekelná Micinka
29. 1. 2013 12:28
Re: Jaguar
A Jaguar si kupovali průměrně rok před smrtí... >:-[] :-!
Avatar - Barrichello
29. 1. 2013 08:58
Re: Jaguar
Jaguar potřebuje mladší klientelu a nové modely musí zacílit právě na ni, ve stejné situaci byl třeba Cadillac v USA, kdy poč. 90.let byl věkový průměr zákazníků asi 56 let.....u konkurenčního Lincolnu to bylo snad 64 dokonce.

Takže stjeným směrem musí jít i Jaguar, jinak si nemyslím že by ty nové modely byly nějak špatné. Nejsou dotažené do sebemenšího detailu, ale kdo torchu zná jaguary ví, že nikdy v historii nebyly a že je to tkaová jejich typická vlastnost, zas mají osobitý styl a jedinečný charakter.
Avatar - HitmanPB
29. 1. 2013 02:04
Jaguar
a aj Mercedes ako tradičné značky fatálne podcenili cieľovú skupinu záazníkov, ktorú sprivatizovali "nímandi" Audi a BMW. Bola to z núdze cnosť, lebo starších zákazníkov mali neochvejne v tejto dobe podchytené práve prvé dve spomínané značky.
ALE
Stará generácia zákazníkov vymiera, svet je dnes podstatne dynamickejší a tak ako dnes veľmi málo ľudí kupuje rustikálne koženné sedačky a prebrúsené poháre, nová generácia dáva prednosť ľahkému štýlu koženných sedačiek talianských dizajnérov a jednoduchým tvarom čistého a o to ťažšie vyrobiteľného nebrúseného skla, na ktorom je vidno každú chybu., tak sa mení aj pohľad na estetičnosť automobilov

Mercedes som spomenul iba na okraj, lebo ten síce má problémy, ale nie je to také vypuklé ako u JAG-u.

Z môjho pohľadu sa obávam, že dni JAG-u sú zrátané a nepomôže im ani "nová" trieda.
Oni si už totiž vybudovali image, že nie su v tejto triede ponúknuť nič zaujímavé a na to ľudia nezabúdajú. Zvyšok ponuky tiež nie je na zajasanie.
Virtuálne podľa prieskumu sa ich autá predávajú - na miestnom webe No 1 - ale reálne veľmi nie...

Nedá sa žiť z úspechov zo 60 rokov. Priznajme si, bohužiaľ značka stagnuje - a pokiaľ by bola výnosná, boli by ju kúpili európske značky (vW, BMW) a nebola by skončila vo vlastníctve súčasných majiteľov...

P.S. Nikto nechodí nakupovať do obchodu, kde ho niekto naštval - u aut to platí podľa mňa rovnako :-)
Avatar - Emel
28. 1. 2013 20:07
Re: Hey Foxymophandlemama, That's Me
Jaguar a LandRover za fiskál 2011/2012 prodal v Indii dohromady 2800 aut, za 2012 asi 2400 aut. Nevím kolik z toho je Jag a kolik LR.
Avatar - Barrichello
28. 1. 2013 14:53
Re: Hey Foxymophandlemama, That's Me
Neříkám se vykašlat na Evropu úplně ve stylu Fiatu, ale nevěnovat všechno úsilií jen na Evropu.

A arábii se toho prodá dost, čísla sou kání, ale pro každý stát zvlášt, no nevím jestli se mi to chce počítat :-)

Z Indie a číny čísla nemam...