Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar New Lightweight E-Type: Výroba zbývajících závoďáků zahájena

Michal Fokt
Diskuze (1)
Jaguar začal vyrábět posledních šest závodních E-Typů ze šedesátých let, které mají přidělena čísla šasi. První staronový E-Type se představí o tomto víkendu v Pebble Beach.

V květnu jsme vás informovali o tom, že Jaguar má v plánu pokračovat ve výrobě kupé E-Type ze 60. let. Tedy přesněji řečeno jejich závodních odlehčených verzí. Důvodem je skutečnost, že v letech 1963 a 1964 bylo naplánováno vyrobit 18 vozů Lightweight E-Type, avšak nakonec jich vzniklo jen dvanáct, přestože byla všem osmnácti už přidělena i čísla karoserie.

Všechny vozy postaví divize Jaguar Heritage, což je součástí nového oddělení Jaguar Land Rover Special Operations. Auta budou vyrobena podle specifikace posledního modelu Lightweight E-Type z roku 1964, patřícího do projektu Special GT E-Type. Ručně vyrobeno a prodáno bude šest kusů, na snímcích však není žádný z nich,ale předprodukční prototyp, vozů tedy bude nakonec sedm, osud tohoto nultého (Car Zero) však není znám, dá se však předpokládat, že skončí v depozitáři automobilky.

Šest nových autentických modelů Jaguar E-Type Lightweight se vyrobí v továrně Jaguar Land Rover na Browns Lane v Coventry, tedy dokonce na stejném místě, kde vznikla první část série před půlstoletím. Automobily se dostanou do prodeje jako dobové závodní vozy s homologací FIA pro závody historických vozů. Kdo se stane majitelem každého z nich rozhodne sama automobilka.

Hliníková konstrukce závodního E-Typu přinesla snížení váhy o 114 kg oproti standardnímu kupé, k pohonu slouží řadový šestiválec s kubaturou 3,868 l, jenž zajistil modelu D-Type vítězství v Le Mans, v tomto případě však s hliníkovým blokem. Díky trojici karburátorů Weber 45DCO3 má výkon "dost přes 300 koní" a točivý moment 379 N.m. Síla motoru jde na zadní 15" kola z hořčíkové slitiny prostřednictvím čtyřstupňového manálu a diferenciálu se zvýšenou svorností. Volba stálého převodu je an zákazníkovi, k dispozici jich je několik.

Jaguar také u příležitosti New Lightweight E-Type připravil ve spolupráci s hodinářskou firmou Bremont připravil speciální sérii šesti kusů hodinek s číselníkem inspirovaným otáčkoměrem E-Typu. Mají průměr zlatého pouzdra 43 mm, rotor v designu volantu E-Typu, automatický kalibr Bremont BWC/01 s rezervou chodu 50 hodin a řemínek z kůže Conolly.


Michal Fokt
Diskuze (1)
13. 8. 2014 13:49
paráda
jaguar pod indickým vedením vzkvétá!!! Blahopřeji!