Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar odhaluje volant budoucnosti. Je to ještě volant?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (9)
Britské značky Jaguar a Land Rover představují inteligentní volant, který dostal jméno Sayer a je součásti konceptu sdílení automobilů.

Tech Fest pořádaný v Londýně od 8. do 10. září je místem světové premiéry volantu budoucnosti, jenž má být výsledkem spolupráce automobilek Jaguar a Land Rover, i když primárně zastupuje první jmenovanou značku.

Volant budoucnosti byl pojmenován Sayer podle designéra Malcolma Sayera, pracujícího pro automobilku Jaguar od padesátých až do sedmdesátých let a stojícího za jedněmi z nejslavnějších modelů od C-Type, přes D-Type a E-Type až po XJS, který byl odhalen až několik let po jeho smrti.

Na první pohled volant zaujme svým vzhledem, jenž má být inspirován prací slavného designéra, jehož jméno nese. Pozornost vedle tvaru a použitého materiálu přitahuje především absence tlačítek na jeho přední straně.

K ovládání má sloužit v první řadě hlas a volant se má stát podobným pomocníkem jako například chytrý telefon. Koncept jde tak daleko, že Sayer má být jedinou části vozu, kterou bude jeho majitel skutečně vlastnit.

Prostřednictvím volantu se má totiž jeho majitel stát součástí klubu, jehož členové budou sdílet právě například vozy značky Jaguar. Volant pak poslouží k přivolání automobilu na určitý čas a ten se sám přistaví před dům.

Majitel volantu i s ním pak již jen nasedne do tohoto vozu a bude jen na něm, jestli zvolí autonomní systém řízení nebo bude vůz ovládat sám právě prostřednictvím svého volantu. Ten pak má údajně řidiče mimo jiné například upozornit na úsek cesty, který bude ideální pro zábavné svezení s „klasickým“ způsobem řízení.

Členům již zmíněného klubu nemá být k dispozici jen jeden konkrétní automobil s autonomním řízením, ale podobně jako v dnes provozovaných klubech a autopůjčovnách několik různých druhů vozů. Díky tomu má být možné si objednat sportovní roadster nebo naopak prostorný crossover.

Volant pojmenovaný Sayer má doplnit koncept Jaguar Future-Type, který má naznačit možnou podobu individuální osobní dopravy v roce 2040.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (9)
6. 9. 2017 16:45
Re: Volant nebude potřeba
Dobrá dej ještě odkaz jak to funguje v noci, v mlze, v hustém dešti nebo chumelenici. Jak to funguje v hustém provozu, na dálničních mýtnicích nebo hraničních přechodech. Jak to funguje v různých uzavírkách a zúženích kde je přemalované značení. Jestli to umí zpomalit za autobusem na zastávce a preventivně čekat že někdo schovaný vyběhne do cesty, jestli to umí vyhodnotit i složité dopravní situace atd. Pokud to bude všude pracovat bezchybně, můžeme se začít bavit o té legislativě.
6. 9. 2017 15:44
Re: Volant nebude potřeba
Teď už je to spíš legislativní problém: [odkaz]
6. 9. 2017 14:48
Re: Volant nebude potřeba
Ta dohledná doba sice úplně dohledná není, ale jinak plný souhlas - než takový volant to raději žádný
Avatar - wakantanka
6. 9. 2017 13:38
Re: Půjde nosit v kapse jako mobil ?
no ale to asi bude volant pre tie autonómne autá a vezmeš ho do ruky len vtedy keď sa ti bude chcieť. :-)
6. 9. 2017 10:44
Volant nebude potřeba
Budeme se muset smířit s faktem, že v dohledné době nebude v autech žádný volant instalován. Prostě nebude potřeba, když se auto bude řídit samo.